FőoldalArchívumOroszországi importtilalom mobiltelefon-gyártókra
2010. július 19., hétfő ::

Oroszországi importtilalom mobiltelefon-gyártókra

Moszkvában bejelentették, hogy a GLONASS-chipet nem tartalmazó termékek előtt hamarosan bezárul az orosz piac A bejelentés értelmében importtilalom vonatkozhat majd minden olyan mobil- és okostelefonra, PDA-ra, GPS- és navigációs készülékre, amelyben csak GPS-vevőegység van, GLONASS-modul viszont nincs. A tilalom minden gyártóra vonatkozni fog, függetlenül attól, hogy amerikai, európai vagy ázsiai vállalatról van-e szó. A döntésről már korábban tájékoztatták a Nokiát, a Siemenst és a Motorolát. A nemzetközi vállalatok követelték, hogy az orosz fél mutassa be a lépést alátámasztó jogszabályokat

A szakértők attól tartanak, hogy a Kreml arra kényszeríti majd a gyártókat, hogy a termelésük egy részét Oroszországba helyezzék át, valamint hogy a rendszereket az ellenzéki vezetők elleni kémkedésre használják majd fel. Ezt támaszthatja alá, hogy pont a bejelentés előtt fogadta el az állami Duma azt a törvényt, amely jelentős mértékben kibővíti az "FSB" belföldi titkosszolgálat jogosítványait. A szakemberek elképzelhetetlennek tartják, hogy például az Apple GLONASS-chippel látja el az iPhone vagy az iPad készülékét.

A katonai és polgári célokra egyaránt használható, s az amerikai GPS konkurensének szánt GLONASS rendszernek az eredeti tervek szerint 2007 végére kellett volna elkészülnie. Műszaki problémák miatt azonban a program állandóan csúszott.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény