FőoldalArchívum331 millió eurós bírság a chipgyártóknak
2010. május 26., szerda ::

331 millió eurós bírság a chipgyártóknak

Árkartell miatt tíz memóriachip-gyártót bírságol meg az EU, összesen 91 milliárd forintnyi euróra.Az ítélet rendkívül lassan, 7 év alatt született meg

Az Európai Bizottság indoklása szerint a többségükben Európán kívüli cégek 1998-2002 között titkos információmegosztással egymás között rögzíteni tudták az európai piaci DRAM- árakat és árajánlatokat. A legnagyobb bírságot a piacvezető Samsung kapta, 146 millió eurós büntetést kell fizetnie
A német Infineont 56 millió, a Hynixet 51 millió euróra bírságolták. A sors fintora, hogy az Infineonnak már nincs is DRAM-gyártó érdekeltsége, mivel azóta leválasztotta memóriagyártó részlegét, a Qimondát pedig a memóriapiaci recesszió, majd a 2008-as válság elsöpörte. Az ügyben szintén érintett Micron - mert maga vitte az ügyet az Európai Bizottság elé - megúszta a bírságot.

Az eset mérföldkő a tekintetben, hogy a megvádolt cégek először működtek együtt az EU-bizottsággal a mindkét fél számára olcsóbb megegyezés érdekében. Az együttműködők tíz százalékos csökkentést kaptak a bírságból, mivel csökkentették a vizsgálat idejét és költségeit.
Joaquín Almunia versenyügyi biztos szerint a cégekkel történt megegyezés nem hígítja a bizottsági álláspontot a törvényellenes üzleti gyakorlattal kapcsolatban, viszont az ilyen megállapodások pénzt szabadítanak fel más kartellellenes vizsgálatokra.

További hírek a Gazdaság rovatból

Ismét bővülőben a mobiltelefon piac

Szlovákiából jön a Siemens Zrt. új vezérigazgatója

Hitachi disztribútor lesz az Avnet Európában

Innováció: a félvezetőipar kilábalásának kulcsa

Tovább diverzifikál a Samsung

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény