FőoldalArchívumElektronikai cégeink a 2008. évi TOP 500-ban
2010. február 23., kedd ::

Elektronikai cégeink a 2008. évi TOP 500-ban

Az ELEKTROnet hasábjain időről időre beszámolunk a magyarországi elektronikai ipar legnagyobb vállalatai gazdálkodásának eredményeiről.Most a 2008. év 500 legnagyobb árbevételét, illetve nyereségét elért vállalkozását bemutató HVG-táblázatok számaiból tallózunk

Ha csupán a statisztikai besorolás szerint vizsgáljuk meg a számokat, akkor azt látjuk, hogy a legnagyobb árbevételt elérők között 30 elektronikai cég van. Ezek részesedése a top 500 összárbevételéből 9,6 százalék (a mi táblázatunkban szereplő 46 cégé 12,1% ami 4766,8 MdFt összárbevétel-tömeget jelent). Az iparágra jellemző módon e cégek árbevételük 87 százalékát (4127,3 MdFt) export révén realizálják. E számokból az is látható, hogy 2008-ban már hazánkat is elérte a válság első szele. Ez megmutatkozik abban, hogy megállt a korábbi évek növekvő tendenciája, az árbevétel 2007-hez képest 1%-kal csökkent.
A legnyereségesebbek esetében már csak 20 céget sorolnak az elektronikaiak közé. Ezeknek a nyereségtömegből való részesedése is csak 4,3%, ami a 2007. évinél 19%-kal kevesebb. Furcsaság gyanánt érdemes megemlíteni, hogy az eredményességet taglaló 500-as táblázat első és utolsó helyezettje 2007-ben és 2008-ban is ugyanaz a két, az elektronikai iparhoz áttételesen kapcsolódó cég, a GE Holdings Kft. és a tajvani székhelyű Yaego volt. (Érdekesség még, hogy az Epcos Kft.-nél egy korrekciós tételnek köszönhetően az adózott eredmény nagyobb volt, mint az adózás előtti.)

Ha alaposabban átnézzük a táblázatban szereplő neveket, ismét találkozhatunk a korábbi évek hiányosságaival. Például furcsa besorolással: mind a Siemens, mind az Ericsson műszakicikk-nagykereskedelmi cégként szerepel. Saját táblázatunkba bevettük ezeket, valamint a járműiparinak nevezett, de elektronikai termékeket gyártó vállalkozásokat is. A Nokia ismét titkolózik, amiért igazán kár, hiszen amikor a korábbi években adatot közöltek róla, mindig a legelsők közé került. Az is érdekes, hogy az árbevételi lista 10. helyén álló Philips, illetve a 15. Flextronics nem került be a legtöbb eredményt produkálók közé.
Néhány figyelemre méltó változás: az árbevételi sorban 122. helyen álló Samsung SDI 65%-kal növelte árbevételét és 81%-kal az exportját. Ez valószínűleg a Galántáról (Szlovákia) hazánkba telepített tévégyártó kapacitásnak tudható be. A Flextronics mintegy a felével növelte árbevételét, exportját. Ugyanakkor a többi EMS-cégnél inkább stagnálást, sőt termelés-visszaesést láthatunk: ez utóbbi a leglátványosabban a Jabilnál jelentkezett, 59%-kal.

További cikkek a Gazdaság rovatból

A kínai és indiai fiatalok átalakítják a Vállalati Információs Technológiát

Legnagyobb elektronikai cégeink hozzájárulása a GDP-hez

Az Avnet a top 200-ban az amerikai "zöld listán"

Befagyasztott IT-büdzsék és létszámstop

A globalizáció és az új technológiák az üzleti modellekben

Nyereséges a Siemens

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény