FőoldalArchívumLegnagyobb elektronikai cégeink hozzájárulása a GDP-hez
2010. február 17., szerda ::

Legnagyobb elektronikai cégeink hozzájárulása a GDP-hez

Az Ecostat nemrég tett közzé egy igencsak érdekes statisztikát.Ebben bemutatják, hogy a 100 legnagyobb magyarországi vállalkozás 2008-ban mennyivel járult hozzá a GDP előállításához

A feldolgozott adatok alapján mind 2007-ben, mind 2008-ban az első négy helyet ugyanazon cégek foglalták el: első a MOL, majd a Magyar Telekom, az Audi és a GE következik. Van a táblázatban néhány érdekesség is: pl. a napjaink botrányairól elhíresült BKV megközelítőleg 26,5 Mrd Ft-tal növelte a bruttó hazai terméket, amely 2008-ban összesen 13365,6 Mrd Ft volt. Ezzel az eredménnyel a lista 39. helyét érdemelte ki.
A 2008. évi listára kerüléshez vállalati szintű GDP-küszöbérték 9,3 milliárd forint volt, ugyanannyi, mint 2007-ben. Ennek egyik oka, hogy megnőtt az olyan vállalatcsoportok száma, amelyek korábban 3 ... 4 önálló cégként mutatkoztak, 2008-ban viszont csoportszinten, egy vállalatként illeszkedtek be a rangsorba. Közülük a legnagyobb a Bosch-csoport, de jelentős a Continental cégcsoport is.
A Top-100 vállalatainak több mint a fele a feldolgozóiparban működik, ezen cégek állították elő a teljes iparági GDP 51 százalékát. A listában található 21, elektronika tevékenységet (is) végző cég a GDP 5,5%-át produkálta, ennek kb. egyharmadát a GE egyedül állította elő. E vállalkozások (a Videoton és a Jász-Plasztik kivételével) 100%-ban külföldi tulajdonban vannak.
A 2008. évi számok esetében a százak összes értékesítésének nettó árbevételén nem érződik még a világgazdasági válság hatása. A forgalom szerint a bővülés kétszámjegyű lett, 10 százalékkal nőtt a Top-100 vállalatainak árbevétele. Az összes vállalkozás nettó árbevétele 2008-ban 4000 Mrd Ft-tal bővült, és megközelítette a 70700 Mrd Ft-ot, a növekedés 7,7 százalékos lett. A termelékenység, hatékonyság, jövedelmezőség és más hasonló mutatók szerint a toplistások összesített adatai jóval túlszárnyalják a többi kettős könyvvitelű cég együttes mutatóit. E tágabb körben az egy főre jutó nettó árbevétel 2008-ban 31 millió forint volt, miközben a Top-100 tagjai ennél átlagosan 1,9-szer jobban teljesítettek.
A vizsgált csoportban a gazdasági világválság hatásai miatt a működési profit mindössze 3,8 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ugyanakkor a személyi jellegű kifizetések ennél kétszer gyorsabb ütemben, 7,6 százalékkal emelkedtek. A veszteséges vállalatok köre nem koncentrálódik néhány iparágra. Itt azonban ki kell emelni, hogy számuk elsősorban a gépipari (beleértve az elektronikát is) szerződéses gyártók és alkatrész-beszállítók között szaporodott meg, itt néhány társaságnál igen tetemes a negatívum.
2008 negyedik negyedévében a vállalatok többsége még csak tervezte a létszám leépítést, a tömeges elbocsátásokra csak 2009 elején került sor.

További cikkek a szerzőtől További cikkek a Gazdaság rovatból
Magyarországi munkahelyet ajánl a franciáknak a Philips
Az Avnet a top 200-ban az amerikai "zöld listán"
Önjavító fémötvözet elektronikai használatra Befagyasztott IT-büdzsék és létszámstop
Indul a Leonar3Do gyártása A globalizáció és az új technológiák az üzleti modellekben
Nyereséges a Siemens Nyereséges a Siemens
Ericsson: 92 %-os visszaesés a IV. negyedévben Ericsson: 92 %-os visszaesés a IV. negyedévben

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény