FőoldalArchívumA National Instruments bemutatja új, vezeték nélküli, érzékelőhálózat platformját
2009. szeptember 02., szerda ::

A National Instruments bemutatja új, vezeték nélküli, érzékelőhálózat platformját

Az új, megbízható, alacsony fogyasztású mérőpontok és az NI LabVIEW ideális környezetet biztosít távmonitorozási alkalmazásokhoz. Az NI vezeték nélküli érzékelő platformot (wireless sensor network, WSN) egy tökéletes távmonitorozási megoldás. A WSN az NI LabVIEW grafikus fejlesztői környezetből és új, megbízható alacsony fogyasztású mérési pontokból áll

A vezeték nélküli technológia kezd egyre jobban elterjedni nagykiterjedésű monitorozó rendszerekben is. Mérnökök és kutatók kitartóan keresnek egy integrált megoldást, amely biztosítja a mérések - feladatnak megfelelő - minőségét, a korszerű energiagazdálkodás lehetőségét és a hosszútávon is használható, megbízható hardvert. Az új NI WSN platform rendelkezik mindazokkal az előnyökkel, amelyek a NI több mint 30 éves, összetett adatgyűjtő rendszerek fejlesztése terén szerzett tapasztalatának köszönhetően épülnek bele a vezető gyártók újabb és újabb termékeibe. Ennek köszönhetően az új WSN platform könnyen használható megoldást kínál: kiváló minőségű mérési adatokat, rugalmasan alakítható energiagazdálkodást és személyre szabható, funkcionálisan bővíthető hardvert biztosít a felhasználóknak. A platform kulcseleme a LabVIEW, amely a hosszú időre, durva környezeti körülmények közé telepített, elemről működő, ipari kivitelű NI WSN mérőpontokat is zökkenőmentesen képes integrálni.

Világszerte mérnökök és kutatók dolgoznak azon, hogy megoldást találjanak a vezeték nélküli technológia bevezetésére/használatára, elosztott és mobil mérőhálózatok - mint például szerkezetek állapotvizsgálata, környezeti/időjárási változók monitorozása - létesítésekor. Az ilyen rendszerek közös jellemzője, hogy az érzékelő hálózat kábeles megvalósítása nagyon nehéz, vagy csak elfogadhatatlan költségszinten lenne megvalósítható. Az NI WSN platformon a LabVIEW rugalmasságának köszönhetően egyszerűsödik és gyorsul az ilyen alkalmazások fejlesztése: a 'drag-and-drop' programozási környezetben egyszerűen konfigurálható a vezeték nélküli hálózat, elérhetők a mérési adatok és könnyen elvégezhető a mérési adatok elemzése, valamint az eredmények prezentálása. A LabVIEW beépítetten tartalmaz WEB kapcsolódási felületet a mérőhálózathoz való távoli és egyszerű hozzáférés biztosítása érdekében.

"Az NI WSN környezet természetesen könnyen használható annak érdekében, hogy gyorsan lehessen konfigurálni és telepíteni bármilyen alkalmazás vezeték nélküli érzékelő hálózatát" - mondja Dr. William Kaiser, az UCLA keretében (University of California, Los Angeles) létrehozott Actuated, Sensing, Coordinated and Embedded Networked Technologies laboratórium (ASCENT Lab) igazgatója. Az egyetemen működő Center for Embedded Network System éppen mostanában létesít egy NI WSN alapú rendszert a Ronald Reagan Egészségügyi Központ garázsában. Ezzel a rendszerrel kívánják segíteni a betegeket és a hozzátartozóikat az üres parkolóhelyek gyors megtalálásában. A projekt kutatási része egy proaktív kommunikációs rendszer létrehozására irányul, aminek segítségével a bejárók - korábbi útvonaluk és céljuk figyelembe vételével - tájékoztatást kapnának az egyetem területén rendelkezésre álló parkoló helyekről. "Az NI technológiája segíteni fog bennünket abban, hogy növekedjen a bejárók gyakorlata, csökkenjen a felesleges forgalom és károsanyag kibocsátás, amit a hellyel ismerkedők, és parkoló helyet keresgélők okoznak" - teszi hozzá Dr. Kaiser.

Image Image
A National Instruments most dobja piacra az első két WSN mérőpontját és természetesen tervezi az NI WSN platform mérési képességeinek további fejlesztését. A vezeték nélküli mérőpontok, amelyeket 4db AA típusú elem három évig tud működtetni, ideálisak hosszú idejű üzemeltetésre. Az NI WSN-3202 négycsatornás, ±10 V bemenetű analóg mérőpont, az NI WSN-3212 pedig négycsatornás, 24 bites hőelem port, amely négy digitális - bemenetnek és kimenetnek (pozitív és negatív kapcsolású is lehet) is konfigurálható - I/O csatornát is tartalmaz. A platformhoz tartozik az NI WSN-9791 ethernet átjáró is, amellyel a mérőpontokat a LabVIEW-hoz lehet csatlakoztatni.

A vezeték nélküli eszközökhöz szoftver is tarozik, ami lehetővé teszi csatlakoztatásukat a Microsoft Windows vagy a LabVIEW Real-Time rendszerrel működő vezérlőn futó LabVIEW szoftverhez. A NI-WSN szoftver megfelel az IEEE 802.15.4 szabvány előírásainak, és az elosztott mérési pontok adatait gyűjti össze. A szoftverben megvalósították a mesh-routing funkciót és a teljes hálózatra kiterjedően az energia felhasználás menedzselését. Az utóbbi lehetővé teszi a távolságok növelését a hálózat megbízhatóságának csökkenése nélkül. Mindezeken is túl a LabVIEW lehetővé teszi kábelezett mérőhálózatokhoz és harmadik fél által gyártott vezeték nélküli érzékelő platformokhoz való problémamentes csatlakozást is.

Miközben a mérőpontokat alacsony fogyasztású, sok éves működésre optimalizálják, korlátozott számítási kapacitással, a LabVIEW lehetővé teszi minden egyes mérőpont beágyazott szoftverének személyre szabását, a LabVIEW Wireless Sensor Network Module Pioneer segítségével. Hagyományos vezeték nélküli mérőhálózatokban a személyre szabott funkció programozása gyakran alacsony szintű, esemény alapú programozást és a beágyazott operációs rendszerek világában való jártasságot igényel. A mérnökök és kutatók a LabVIEW intuitív grafikus programozási lehetőségeit használva könnyedén tudják a mérőpontokat programozni, az egyedi igényeknek megfelelően beállítani, megnövelni az elemek élettartamát, egyedi analízist végrehajtani és csökkenteni a válaszidőt beágyazott döntési algoritmus beállításával.

A National Instruments honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény