FőoldalArchívumFelszámolják a rétsági napelemgyárat
2009. augusztus 04., kedd ::

Felszámolják a rétsági napelemgyárat

Felszámolás alatt áll a rétsági Heliogrid Magyarország Napelemgyártó Kft. A napelemgyártás már megszűnt, a maradék 36 alkalmazott leépítése folyamatban van


A 16,5 milliárd forintosnak beígért beruházást 2007 márciusában jelentette be Kóka János akkori gazdasági miniszter, a gyár 800 új munkahely létrehozását tervezte. Az üzem napjainkra csak félig készült el: négy gyártósort terveztek, de a felszámolás megkezdéséig, június 8-ig csak egyet telepítettek. Az elképzelések eredetileg arról szóltak, hogy a beruházást 60 százalékban magyar, 40 százalékban svájci és amerikai befektetők finanszírozzák. Vékonyréteg technológia alkalmazására akartak berendezkedni, úgy tervezték, hogy 2008-tól évi 500 ezer négyzetméternyi ilyen napelemet gyártanak. A gyár beruházásának megtérülési idejét öt évre tették, a beruházás teljes megvalósulása után évi 20-25 milliárd forint árbevételt terveztek. A technológiát és a berendezést lízingelték, vagyis azok nincsenek a cég tulajdonában. Az egyetlen telepített gyártósor az Energosolaré, az ingatlant pedig a TDK-tól bérelték.

A Nógrád megyei napelemgyár tíz hitelezőnek 122 millió forinttal tartozik. Átmeneti megbízásokat még tudnak végezni, de a 36 alkalmazott leépítése folyamatos, 9 dolgozó munkaviszonya már megszűnt. Mérnököket és középfokú végzettségű betanított munkásokat alkalmaztak. Magyarországon és külföldön is értékesítettek napelemet és részt vettek kínai üzemek telepítésében is.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény