FőoldalArchívumA BMW-beszállító Harman fejleszt Magyarországon
2010. január 12., kedd ::

A BMW-beszállító Harman fejleszt Magyarországon

Magas hozzáadott értékű technológiát kíván Magyarországra hozni a csúcsminőségű elektronikai cikkeket gyártó Harman International.Ígéretük szerint a székesfehérvári gyárukat a következő években európai központtá fejlesztik fel. A későbbiekben a dizájntól a mérnöki és gyártási tevékenységen keresztül a végső összeszerelésig, illetve a kutatás-fejlesztésig bővítenék az itteni működést, a következő másfél évben újabb 15 millió euró befektetésével

Ehhez 368 millió forintos kormányzati támogatást kap a cég a magyar államtól. A támogatást közvetlenül a magyar leányvállalat, a Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft kapja. A bővítés 2011-re fejeződik be, és ezáltal a jelenlegi 15 milliárd forint körüli export-bevétel is megduplázódik.

Az elektronikai luxuscikkeket gyártó cég 1995-ben hozta létre gyártóegységét a Fejér megyei városban, ezt kívánja európai gyártóbázissá fejleszteni a Harman International. A társaság egyebek mellett a BMW számára kommunikációs egységeket, az Audi autóiba szerelt kijelzőket is gyártana.

A cég világszerte három gyártási központ kialakítását határozta el a fejlődő piacokon, Mexikó és Kína mellett a székesfehérvári üzem lenne az egyik. Miközben az Egyesült Államokban, Németországban, Nagy-Britanniában és Svájcban összesen közel 2000 dolgozótól válnak meg, a magyarországi létszámot 400 főről 700-ra emelik a mostani bővítéssel. Terveik itt nem állnak meg, a következő lépésben 1400, három-négy éven belül pedig 2000 főt foglalkoztatnának. A döntést országunk produktivitásával, illetve a politikai és gazdasági környezettel magyarázzák.

A mintegy tízezer főt foglalkoztató Harman International európai, észak- és dél-amerikai, valamint ázsiai üzemeiben luxuskategóriás autókhoz tervez, gyárt és értékesít csúcsminőségű autórádiókat, hangszórókat és elektronikai egységeket. Megrendelői között szerepel a BMW, az Audi, a Mercedes, a Porsche, a Ferrari, a Mini, a Rolls-Royce, a Land Rover, a Jaguar, a Lexus, a Toyota, a Volvo és a Ford is, márkái között pedig a Harman/Kardon, JBL, Infinity és a Mark Levinson.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény