FőoldalArchívumMitsubishi Electric - harminc éve Európában
2009. május 29., péntek ::

Mitsubishi Electric - harminc éve Európában

A Mitsubishi Electric három évtizedes európai működését ünnepli. Ez alatt sok minden változott mind az automatizálási technológia, mind a vállalat által kiszolgált piacok terén...


Image Image
Minden a kompakt PLC-kkel kezdődött, majd beindult az ipari automatizálási divízió Németországban
A kezdetek Európában
Három évtized egy emberi életútnak is jelentős, meghatározó szakasza. Különösen igaz ez egy olyan dinamikusan fejlődő iparágra és szereplőire, mint az ipari automatizálás. A Mitsubishi Electric 30 éves európai jelenléte során is sok minden változott mind az automatizálási technológia, mind a vállalat által kiszolgált piacok terén. A vállalat 1978-ban kezdte európai tevékenységét a világ első, kompakt, programozható logikai vezérlőjével (PLC).
Harminc év elmúltával a cég hírnevét több mint nyolcmillió PLC-alkalmazás öregbíti, és ezzel Európa egyik legsikeresebb automatizálási vállalata lett. Jelenleg a Mitsubishi Electric egész Európára kiterjedő értékesítési és támogatási hálózattal és olyan gyári és gépészeti automatizálási termékcsaláddal rendelkezik, amely mindent magában foglal a vezérlőkapcsolótól és hajtásrendszerektől a szervo- és mozgásvezérlő technológiáig, az ipari robotokig, az áramköri megszakítókig és a mágneskapcsolókig.
A Mitsubishi európai jelenléte disztribúciós tevékenységgel kezdődött. Az igen rövid idő alatt elért gyors növekedés mozgatója a termékek minősége és innovatív formaterve volt.
A piaci követelmények változásának megfelelően azonban a cég jelenléte is átalakult, és ma a vállalatnak tíz európai országban van közvetlen értékesítési irodája. Számos fióktelepet nyitott, és együttműködik disztribúciós partnerekkel, sőt 6 gyártási telephelyet is létesített a helyi piac igényeinek kiszolgálása céljából. Az infrastruktúra kiterjed Oroszország, a kelet-európai piac és Dél-Afrika számára nyújtott támogatással is.

Image Image
A Mitsubishi Electric Europe B.V. német fióktelepnek ma már összesen kilenc divíziója van. A vállalat Ipari Automatizálási Üzletágának európai székhelye is Ratingen (Németország)
A Mitsubishi Electric európai szervezete

A Mitsubishi Ipari Automatizálási Üzleti Csoportja jelenleg három divíziót foglal magában:
* Ipari Automatizálás,
* Mechatronics EDM (szikraforgácsoló gépek) és
* Mechatronics CNC (CNC-vezérlési és -hajtási technológia).
E három divízió tevékenységét a Németországban 2003 áprilisában létrehozott Ipari Automatizálási Termékek Európai Központja koordinálja az ipari automatizálási termékek központi raktárával együtt, amely a Mitsubishi Electric valamennyi európai fiókját kiszolgálja. Eközben a termékskála is sokkal szélesebb lett, hogy a modern, automatizált gyártás minden aspektusát képes legyen kezelni a műhelytől a vállalat legmagasabb szintjéig.
A cég neve Európában a legkiválóbb automatizálási termékek szinonimájává vált. A termékek nem egyszerűen csak megfelelnek a piac változó szükségleteinek, de az automatizálás kérdésében formálják is a gyártók, a rendszerintegrátorok és a -felhasználók gondolkodásmódját.

A Mitsubishi Electric úttörő szerepe a PLC megalkotásában
Túlzás nélkül állítható, hogy amikor a vállalat bevezette Európában az első generációs kompakt PLC-ket, olyan terméket hozott létre, amely valóban forradalmasította az automatizálási piacot. Először tá­madt valakinek az az ötlete, hogy egy közös házban kombinálja a vezérlő CPU-t, a tápegységet, a bemeneteket és kimeneteket, és ezzel az új termék lefektette az alapokat e technológia világsikeréhez. A "formainak" tűnő megoldás a gyakorlati alkalmazásban annyival használhatóbbnak bizonyult, hogy a Mitsubishi-vállalat eredeti koncepciója, a "mindent egy házban" azóta is a kompakt PLC-k fő jellemzője.

Image Image
Noriaki Himi Úr
Az iQ Platform

Ha a termelékenység és a hatékonyság döntő volt három évtizeddel korábban, akkor ma még sokkal inkább az. Mind a gyártással, mind az automatizálási technológiával szemben támasztott igények szignifikánsan nőttek, mivel a vállalatok arra törekednek, hogy jobban megfeleljenek a gyorsan változó piaci szükségleteknek. Ma a gyártási műveletek sikere egyre inkább a termelési és üzleti folyamatok minden korábbinál szorosabb integrációjának függvénye. A Mitsubishi Electric legújabb fejlesztése közvetlenül e szükségletek kielégítését szolgálja: az új iQ Platform most minden fő gyártási, vezérlési technológiát (PLC, mozgásvezérlés, CNC és robotika) összefogva, lehetővé teszi az egyetlen, közös, integrált platformról történő vezérlést. Az egyedi vezérlők és a magasabb szintű irányítási rendszerek közötti kommunikáció valós időben történik. "Az iQ Platform a világon az első rendszer, amely ilyen lehetőségeket nyújt, ismét bizonyítva a Mitsubishi Electric kiváló innovációját és kreativitását, továbbá képességét és hajlandóságát arra, hogy a holnap szabványává váló technológiák és koncepciók élharcosa legyen" - nyilatkozta Noriaki Himi, a Mitsubishi Electric német fióktelepének, valamint az Ipari Automatizálás Európai Üzleti Csoportnak az elnöke.
Az iQ Platform magyarországi bemutatására a Magyarregula 2009 kiállításon került sor. A koncepciót a seregszemle szakmai bírálóbizottsága Magyarregula 2009 Nagydíjjal tüntette ki.

Környezetvédelmi és szociális felelősség
A modern gyártókkal szembeni elvárásokat kétszeresen is szigorúvá teszi az ügyfelek azon igénye, hogy felvállalják a környezet és a társadalom iránti felelősségüket. Ezért a gyártóknak nem elég a funkcióit helyesen teljesítő, gazdaságos terméket gyártani; bizonyítaniuk kell szociális felelősségüket és környezetvédelmi megbízhatóságukat is. Az egész világon mind a kormányok, mind a magánszemélyek olyan gyártók termékeit és szolgáltatásait részesítik előnyben, akik segítenek abban, hogy a világ élhetőbb hely legyen, és akik megvalósítják a fenntartható társdalom jövőképét, ahol az életmód folyamatosan javíthatja a természeti környezettel való harmonikus együttélést.
A Mitsubishi Electric természetesen aktív tevékenységet fejt ki olyan technológiák kifejlesztésében, amelyek segítik e célok elérését. Jó példa erre a vállalat által kifejlesztett félvezető-technológia, amely a megújuló erőforrásokkal, többek között a szélerőművekkel és a napenergiát hasznosító berendezésekkel történő villamosenergia-termelés elektronikus megoldásaiban kerül alkalmazásra. A Mitsubishi Electric azonban nem csupán a társadalmi és a piaci nyomás hatásának enged, hanem e filozófiát a vállalaton belül is érvényesíti, a széles körben ismert tevékenységein túl a környezetvédelmi és szociális felelősségi elkötelezettségét messze kiemelten kezeli. Ez a kezdeményezés, átfogó nevén a "2021. évi környezetvédelmi jövőkép", a vállalat fennállásának 100. évfordulójára, 2021-re elérni kívánt konkrét környezetvédelmi teljesítménycélokat tűz ki.

A Mitsubishi-család
A Mitsubishi Electric a nagy Mitsubishi-család része, amely 40-nél is több, független vállalatból áll. A csoport - a többi nagy japán konszernhez hasonlóan - olyan szerteágazó tevékenységeket is egybeötvöz, mint a Mitsubishi Motors (járműipar), a Nikon (optika) és a Kirin Beer (élelmiszeripar). Bár azonos a kiindulási alapjuk, ezek önálló tevékenységek. A Mitsubishi Electric az egész világon aktív szerepet játszik különböző technológiai területeken, mint például az űrtechnológia, az ipari automatizálás és a napenergia hasznosításának technológiája. A Mitsubishi Electric Corporationt 1921-ben alapították tokiói székhellyel, és ma is onnan irányítja 100-nál is több fióktelepét az egész világon. 2007-ben a vállalat 26,4 milliárd euró teljes forgalmat ért el, és alkalmazottainak létszáma 102 835 fő volt.
A Mitsubishi Electric Ipari Automatizálási Üzletágának Magyarországi Képviselete szívesen megválaszolja felmerülő kérdéseit.

További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény