FőoldalArchívumZöld utat kaptak a szabad szoftverek a közbeszerzésben
2009. május 27., szerda ::

Zöld utat kaptak a szabad szoftverek a közbeszerzésben

Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kormányzat elkötelezett a nyílt szabványok és a szabad szoftverek használata mellett, részben takarékossági okok miatt, másfelől a monopolhelyzet felszámolása érdekében, de leginkább azért, mert ez lehetővé teszi a hazai informatikai vállalatok bekapcsolódását, vagyis piacélénkítő hatású is egyben.A bejelentés megteremtette a szabad választás lehetőségét az intézmények számára, amelyeknél alulról jövő kezdeményezésként eddig is jelentős igény volt a nyílt forráskódú megoldások bevezetésére


A magyar közintézmények eddig is bíztak a nyílt forrású megoldásokban: több helyen kritikus alkalmazások üzemelnek már linuxos környezetben. A mostani bejelentés szerint azonban már a kormányzat bizalmát és támogatását is élvezik a szabad szoftverek, ami nagy lökést adhat az ilyen megoldások terjedésének nem csak a szerverek, hanem az asztali számítógépek szegmensében is.
Maga az Európai Unió is kimondottan támogatja a nyílt szabványokra és nyílt forrású szoftverekre épülő megoldások használatát a közintézményekben. Az elmúlt évek során Európa számos országában (pl. Ausztria, Németország, Franciaország) indultak olyan projektek, amelyek keretében a közigazgatási dolgozók PC-it Microsoft Windowsról és Office-ról Linuxra és OpenOffice-ra állították át - a mostani bejelentés itthon is katalizálhatja ezt a folyamatot. Az Open Document Alliance magyar tagozatának számításai szerint egy ilyen váltással négy év alatt akár 100 milliárd forintot is megtakaríthatna a hazai közszféra.
Komoly kockázati tényező azonban, hogy az oktatási intézményekben a diákok szinte mindenhol windowsos képzésben részesülnek, így később csak jelentős ráfordítással tanítható be az új környezet, és ez igaz a közigazgatási szektorra is. Egy szoftvermigráció költségeiből pedig a felhasználók és a szakemberek oktatása jelentős tétel. A fő üzenet azonban: a kormányzat végre a nyílt szoftverek mellett áll, így ezek nem csak a versenyszférában, hanem a közszférában is érdemeik szerint mérettethetnek meg. Az eredmény hatékonyabban elköltött pénz lehet.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény