FőoldalArchívumÖtödével csökkent az ipari termelés Magyarországon
2009. május 26., kedd ::

Ötödével csökkent az ipari termelés Magyarországon

A most megjelent KSH adatok szerint a termelés volumene az év első három hónapjában 22,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.Az első három hónapban az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében az ipari export 26,2 százalékkal, márciusban 18,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten


Márciusban a feldolgozóipari alágazatok többségében csökkenés volt megfigyelhető. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12,4 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. Ezen belül a legnagyobb csökkenést az elektronikai fogyasztási cikk gyártása szakágazatban regisztrálták.
A feldolgozóipari termelés mintegy egyötödét adó járműgyártás 28,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Kisebb mértékű volumencsökkenés volt megfigyelhető a villamos berendezés (3,7 százalék), a gyógyszergyártás (3,2 százalék), valamint a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás gyártásában (1,8 százalék) is.
A márciusi exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év harmadik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 12,4 százalékkal alacsonyabb volt az előző év márciusinál. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele 26,2 százalékkal esett vissza.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény