FőoldalArchívum75 százalékos időnyereség a Grass Valley új, moduláris tesztrendszerével
2009. május 12., kedd ::

75 százalékos időnyereség a Grass Valley új, moduláris tesztrendszerével

A teszt-berendezés
A Grass Valley professzionális audio-video és hálózati berendezéseket gyárt és tervez a műsorszórás, televíziózás és a filmipar számára. A termékek ellenőrzését ez idáig magasan képzett műszerészek végezték egyedi, kézi mérésekkel. Ez a megoldás nemcsak drága és időigényes volt, hanem korlátozta az erőforrások kihasználhatóságát is.A cég növekedésével együtt a menedzsment arra törekszik, hogy elérhetőbb árú termékeket bocsáthassanak vásárlóik rendelkezésére, folyamatosan növeljék a hatékonyságot, rövidítsék a termékek tesztelésére fordított időt, és ahol lehet, csökkentsék a költségeket


A mostanában változó gazdasági körülmények miatt kénytelenek voltak lemondani a teljesen belső gyártásra alapozott termék-előállításról, és a kedvezőbb költségstruktúra miatt átállnak a részben kiszervezett, külső gyártók felhasználásával történő termelésre. Az átálláshoz olyan automatizált tesztberendezésekre volt szükség, amelyekkel úgy csökkenthető minimálisra a tesztelésre fordított idő, hogy közben nem mondanak le a megbízhatóságról és az egyenletes minőségről.
Első automatizált tesztrendszereiket meglévő eszközeik felhasználásával, saját maguk írta szoftverrel készítették el. Ezek a rendszerek megfelelően működtek, de a tesztvégrehajtó szoftver, az eszközmeghajtók, illetve a tesztszekvenciák fejlesztése, karbantartása és üzemeltetése sok időt vett igénybe. Egyre összetettebb, fejlettebb termékeik teszteléséhez olyan új megoldásra volt szükségük, amelynek az eddiginél kisebb a fejlesztési idő- és karbantartásigénye, emellett hatékonyabban hajtja végre a teszteket, s amellyel lecserélhették a régi, lassú és időközben elavulttá vált eszközökön alapuló tesztrendszereiket.
Az új rendszerrel szemben támasztott követelmények között szerepelt az ipari kivitel és az, hogy legyen képes valamely rugalmas, jól bevált tesztvégrehajtó környezet alatt működni, valamint robusztus fejlesztői környezettel rendelkezzék. Az új rendszernek ezenfelül biztosítania kellett az üzemeltetési és fejlesztési költségek csökkenését, valamint képesnek kellett lennie az új Grass Valley Turbo iDDR (intelligens lemezes felvevőegység) gyártási tesztjeinek elvégzésére.
Az új Turbo iDDR lemezes felvevőegység audio-, video- és hálózati csatolófelületeinek ellenőrzésére szolgáló, a későbbiekben más termékek tesztelésére is alkalmazható, automatizált tesztrendszert a National Instruments PXI, LabVIEW, illetve NI Test­Stand felhasználásával fejlesztette ki a Grass Valley cég.
A rendszert az NI PXI platformra építve, a National Instruments LabVIEW és az NI TestStand felhasználásával fejlesztették ki. Az NI platform - néhány külső mérőeszközzel kiegészítve - teljes megoldást nyújt a kitűzött feladatra. Rendszerük szíve a számos különböző modult tartalmazó NI PXI keret. A modulok feladata a végrehajtás vezérlése, a kommunikáció, a külső eszközök vezérlése, jeltovábbítás, illetve a fizikai jelek mérése. A legfontosabb elem az NI PXI-5122 14 bites, 100 megaminta/s sebességű digitalizálómodul. Az NI PXI-5122-es modult a Micro­LEX (a National Instruments egyik kiemelt partnere) által fejlesztett VideoMASTER szoftverrel használják. Az NI PXI-5122 modul és a VideoMASTER szoftver által alkotott, az analóg video-csatolófelületek elemzésére felhasznált analizátor rugalmas, nagy teljesítményű és rendkívül gyors eszköznek bizonyult. Ez az integrált megoldás az eddig alkalmazott analóg videoanalizátorok árának töredékéért nyújtja a megszokott és megkívánt funkcionalitást.
"Az NI integrált megoldásainak segítségével több mint 75 százalékkal volt csökkenthető a tesztelésre fordított idő, az NI Test­Stand felhasználásával pedig 90 százalékkal mérsékeltük a fejlesztés idejét" - nyilatkozta Jonathan Geist a cég részéről.
A LabVIEW és az NI TestStand segítségével olyan, teljesen automatizált tesztplatformot alakítottak ki, amely a Turbo iDDR lemezes felvevőegység audio-, video- és hálózati csatolófelületeinek ellenőrzésén túl minden, a későbbiekben kifejlesztendő szervertermék tesztelésére is alkalmazható lesz.
Az NI PXI-5122 digitalizáló és a Video MASTER szoftver jelentősen felgyorsítja a méréseket és csökkenti a tesztelésre fordított időt - így például egy régebben több percig is eltartó méréssorozat ma mindössze 5 másodperc alatt lezajlik. A 75 százalékot is meghaladó időnyereség a nagy teljesítményű integrált megoldásoknak köszönhető. Az új rendszer használatával, kö­szönhetően az NI TestStandnek, az időrabló tesztfejlesztési munkát mintegy 90 százalékkal tudták csökkenteni, a régebbi rendszerükben alkalmazott tesztvégrehajtó szoftverhez szükséges üzemeltetői tevékenység pedig teljesen feleslegessé vált.
Jelenleg az eddiginél nagyobb teljesítményű, a Turbo iDDR-nél is több ki- és bemeneti csatorna kezelésére alkalmas termékek fejlesztésén dolgoznak a televíziós ipar számára. Ezeket a berendezéseket is az új rendszerrel tervezik tesztelni, a Turbo iDDR-éhez hasonló sikerrel. A projektek közötti átjárhatóságot a National Instruments egységes hardver- és szoftverplatformja biztosítja, amelynek segítségével a meglevő teszteket könnyen, szinte a másolás-beillesztés egyszerűségével alkalmazhatják az új termékekhez.

További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény