FőoldalArchívumAktív távfelügyelet és riasztások GPRS-hálózaton keresztül
2009. május 06., szerda ::

Aktív távfelügyelet és riasztások GPRS-hálózaton keresztül

Az aktív GPRS I/O ideális megoldást nyújt olyan távfelügyeleti alkalmazások esetén, ahol nehézkes, vagy túl költséges az Ethernethálózat kiépítése, mégis szeretnénk állandó kapcsolatban maradni az eszközünkkel.A Moxa új fejlesztése, az aktív GPRS I/O az ioLogik Active Ethernet I/O adatgyűjtő eszközök és az OnCell GSM/GPRS IP-modem keresztezéséből jött létre, így rendkívül egyszerűen és hatékonyan, programozás nélkül lehet kapcsolódni analóg, digitális vagy soros eszközökhöz GPRS-hálózaton keresztül


ioLogik W5340

Az ioLogik W5000-sorozat termékeit a Moxa mobilhálózaton keresztül történő adatgyűjtésre, távfelügyeletre és riasztások küldésére fejlesztette ki. 4 analóg bemenetével, 8 konfigurálható digitális bemenetével vagy kimenetével, 2 relés kimenetével, 1 soros portjával és a beépített GPRS-modemmel lehetővé teszi a különböző érzékelőkhöz és mérőeszközökhöz (eső, páratartalom, tartályszint stb.) való kapcsolódást, így ideális megoldást nyújt olyan alkalmazásokhoz, ahol nehézkes, illetve túl költséges a kábelezés, pl.: folyók, szennyvíztelepek, napelemállomások, vagy akár autópályák távfelügyelete.

Az aktív GPRS I/O-k az alábbi előnyökkel rendelkeznek:

  • Aktív koncepció
A hagyományos passzív Ethernet I/O-k nem rendelkeznek lokális intelligenciával, így egy központi PC-re csatlakoznak, amely folyamatosan lekérdezi a távoli I/O eszközt, illetve a rácsatlakoztatott érzékelőket. Az adatok minél ponto­sabb értékeléséhez az I/O-kat gyakrabban kell lekérdezni. Ezek a lekérdező üzenetek azonban a hálózati forgalom indokolatlanul nagy részét töltik ki, ami fontos riasztási és adatgyűjtési üzenetek elmaradását is okozhatja. Az aktív Ethernet I/O-k azonban csak akkor küldik az adatokat, ha valamilyen változás (esemény) történt. Így nem kell folyamatosan lekérdezni az eszközt, amellyel sávszélességet lehet megtakarítani. Ráadásul az ioLogik eszközök ismerik az összes népszerű protokollt, így lehet Unicode aktív üzeneteket küldeni valós idejű bélyegzéssel (időbélyeg): SMS, SNMP Trap I/O-állapottal, TCP, vagy e-mail.

  • Egyszerű konfigurálás
Az ingyenes Click&Go szoftverrel egyszerűbb vezérlési feladatokat (IF-THEN-ELSE-feltételek, timer, scheduler, belső regiszter, CGI-parancsok) rendkívül egyszerűen, programozás nélkül, néhány kattintással meg lehet oldani, ami nagymértékben lerövidíti a fejlesztési időt.

  • Problémamentes csatlakozás
A GPRS-hálózaton keresztül történő adatgyűjtés során az egyik legnagyobb fejtörést az állandóan változó IP-cím okozza. Ez a GPRS-megoldás kivitelezését jelentősen hátráltatja, hiszen a felhasználónak extra díjat kell fizetnie egy MDVPN-szolgáltatásért (Mobile Data Virtual Private Network), vagy egy nyilvános fix IP-címért. A problémára az ingyenes Active OPC szerver nyújt megoldást (aktív koncepció), mivel így csak az OPC szervert futtató számítógépnek kell fix IP-címmel rendelkeznie - ez jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet.
Image Image
Példa az ioLogic W5000 alkalmazására


  • Különböző interfészek
Az ioLogik W5340 eszköz 4 analóg bemenetet, 8 konfigurálható digitális bemenetet vagy kimenetet, 2 relés kimenetet és egy RS-232/422/485 soros portot tartalmaz, így lehetővé teszi a különböző interfészeken kommunikáló eszközök integrálását.

  • Adatnaplózás
Ha megszakad a GPRS-kapcsolat, akkor sem vesznek el az adatok, hiszen az ioLogik W5340 egy SD-kártyára folyamatosan menti az adatokat. Az adatnaplózási funkció (data logging) segítségével az I/O-rekordokat akár 14 napon keresztül tárolhatjuk, az adatok adatbázisba történő importálása pedig szintén rendkívül egyszerű.

  • Költséghatékony megoldás
Az ioLogik W5340 a távoli I/O-kat és a GPRS-modemeket ötvözi, ráadásul önálló­an képes bizonyos lokális vezérlési feladatokra, és adatnaplózást is el tud végezni, így mindössze egy eszközbe kell beruházni. Emellett az ioLogik eszközök használata rendkívül egyszerű és felhasználóbarát, így a fejlesztési idő is rövid. Ráadásul az áramfelvétele is igen alacsony, hiszen folyamatos GPRS-kapcsolat esetén is csak 4,2 W teljesítményt vesz fel, de "alvó" üzemmódban ennél is kevesebbet, mindössze 2,8 W-ot fogyaszt.

További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény