FőoldalArchívumBosch Rexroth-hírek
2009. május 07., csütörtök ::

Bosch Rexroth-hírek

A Rexroth átfogó rendszermegoldásokat kínál biztonságos logikai feldolgozással és a hajtásba integrált biztonságtechnikával
A hajtás- és vezérléstechnikával foglalkozó Bosch Rexroth Kft. a Bosch csoport tagjaként az automatizálási piac meghatározó szereplője.Eddig kevés figyelmet szenteltünk a pneumatikával, lineáris mozgatástechnikával és villamos hajtástechnikával foglalkozó cégnek, most ezt a hiányosságot pótoljuk


A Rexroth SIL3 biztonsági funkciós modul tökéletesíti a Safety on Board biztonsági megoldásokat - biztonságos logikai feldolgozás a biztonságos hajtástechnika kiegészítésére

A Rexroth jól bevált, hajtásba integrált biztonságtechnikájának kiegészítéseként most teljes Safety on Board biztonsági megoldásokat kínál. A biztonságos logikai feldolgozást végző és hajtásba integrált biztonságtechnikán alapuló átfogó rendszermegoldások eleget tesznek a korszerű biztonsági elvek követelményeinek.
A Rexroth SOB biztonsági megoldásainak alapja a számos, hajtásba integrált biztonsági funkciót tartalmazó Rexroth IndraDrive hajtáscsalád. A klasszikusnak számító hajtásreteszelés-figyelésen kívül elsősorban a biztonságos mozgatási funkciók fokozzák egy berendezés termelékenységét. A legújabb funkció a biztonsági fékező- és tartórendszer a függő terhek alatti biztonságos munkavégzéshez.
A skálázható biztonsági funkciók és a biztonsági perifériák rugalmasan programozható összekapcsolásának igénye megköveteli a biztonságos logikai feldolgozás integrálását is. Ennek a követelménynek a Rexroth a Safety on Board-választék bővítésével tesz eleget. Az új SIL3 biztonsági funkciós modullal a Rexroth Automation House-ának összes vezérlése opcionálisan biztonsági vezérléssé bővíthető. Ezzel a biztonsági alkalmazás a funkcióvezérlés integrált alkotóelemévé válik, és rugalmasan programozható az IndraWorks környezetben.
Ez SERCOS-kommunikáción alapuló, homogén automatizálási topológiák esetén támogatja a CIP Safety on SERCOS-technikát. A Rexroth biztonsági funkciós modulját elsőként kínálja multiprotokoll master megoldásként, de lehetőséget ad PROFIsafe V2 eszközök integrálására is, PROFIBUS vagy PROFInet buszrendszeren keresztül.
A biztonsági és a szokványos I/O-k ugyanazon a buszon keresztül vezérelhetők. A biztonsági I/O-kat aszerint lehet besorolni a Rexroth I/O-portfóliójába, hogy lokálisak-e, vagy decentralizáltan SERCOS III, illetve PRO­FI­BUS/PROFInet buszrendszeren keresztül kapcsolódnak a rendszerbe. A Rexroth biztonsági I/O konverterével a standard I/O-k alkalmassá tehetők akár SIL2- vagy PL d-rendszerekben történő felhasználásra is, ami jelentős költségmegtakarítással jár. A SIL3/PL e-alkalmazásokhoz megfelelő elemek szintén rendelkezésre állnak.
A Rexroth SOB biztonsági megoldásaival a legkisebb topológiai költségekkel hozhatók létre személyvédelmet biztosító alkalmazások. A teljes integrálásnak köszönhetően nincs szükség kiegészítő interfészekre, és az átfogó diagnosztikának hála növekszik a rendelkezésre állás. A tanúsított hardver- és szoftverkomponensek csökkentik a tervezési és a bevizsgálási költségeket.

Image Image
A Rexroth IndraMotion for Plastics a hidraulikus és a villamos beavatkozók közötti szabad választás lehetőségét kínálja a gépgyártóknak
IndraMotion a műanyagipar számára - Teljes automatizálás egy kézből
Az IndraMotion for Plastics új automatizálási megoldással a teljes egészében villamos, hidraulikus, valamint a hibrid gépek esetében a Rexroth egyszerűsíti a testre szabott automatizálást a műanyag- és gumiiparban. A funkciójában és teljesítményében finoman skálázható műanyagipari IndraMotion tartalmazza mindkét hajtás- és vezérléstechnika modulárisan egymáshoz illeszkedő elemeit. A világszerte elfogadott IEC 61131 szabvány szerinti nyitott PLC-vezérlés előre definiált technológiai funkciókat foglal magában a műanyag-feldolgozás legfontosabb eljárásaihoz, és ezzel gyorsítja az integrálódást az új és a korábbi gépi koncepciókba.
Az összes hajtás- és vezérléstechnika gyártójaként a Rexroth az IndraMotion for Plastics segítségével különválasztja egymástól a hajtások fizikai megvalósítását és az automatizálást, és lehetővé teszi a gépgyártók számára, hogy szabadon választhassanak a hidraulikus és a villamos hajtások között. A szoftver figyelembe veszi a mindenkori sajátosságokat, és mindkét hajtásmegoldás előnyeit kínálja a nagyobb termelékenység érdekében. Egy kézből nyújtott teljes megoldásként az IndraMotion for Plastics villamos hajtásokat, teljes hidraulikát, lineártechnikát és pneumatikát tartalmaz, valamint a vezérlési hardvert és szoftvert egészen a vizualizálást végző kezelőegységekig. A vezérlés egyaránt támogatja a centralizált és a decentralizált rendszerfelépítést, és a SERCOS III szerinti kommunikációt használja. Ez a világszerte elfogadott szabvány az ethernetrendszert kapcsolja össze a több mint 1,7 millió csomópontban bevált valós idejű mechanizmusokkal. Ezenfelül az IndraMotion for Plastics minden általánosan alkalmazott terepi buszrendszerhez tartalmaz interfészt.
Az új rendszermegoldás előre definiált technológiai funkciókkal - mint például az injektálás zárt hurkú szabályozása, többcsatornás hőmérséklet-szabályozás autotuninggal vagy képlékenyítés torlónyomás-szabályozással - gyorsítja a gépelvekbe történő integrálást. Átfogó folyamatszabályozásra van lehetőség a gépgyártó know-how-jának teljes védelme mellett. A Rexroth az Indra­Motion for Plastics bevezetésével három fő sajátossággal finoman skálázhatóan fedi le a legkülönbözőbb automatizálási igényeket a teljesítmény és funkcionalitás vonatkozásában: kompakt a teljesen hidraulikus, gazdaságos gépek számára; univerzális a szokványos alkalmazásokhoz bármely hajtásváltozattal; nagy teljesítményű az integrált anyagmozgatással összekapcsolt, igényes, többkomponensű feldolgozáshoz. Az általánosan alkalmazott, IEC 61131 szerinti rendszerben az egyszer már megírt programok vagy programrészek átmásolhatók a változatok között és újból felhasználhatók.
A decentralizált elv támogatására a Rexroth az elektrohidraulikus szabályozásokhoz számos egy- és többtengelyes mozgásvezérlést, illetve intelligens szervohajtásokat és frekvenciaváltókat is kínál. Vízhűtéses szabályozók és ultrakompakt motorszabályozó kombinációk egészítik ki a Rexroth széles választékát a motorok és a direkt hajtások területén.

További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény