FőoldalArchívumMennyire zöld a fekete képernyő?
2009. március 31., kedd ::

Mennyire zöld a fekete képernyő?

Március 28-án ismét megtartottuk a Föld Óráját. A "széndioxid lábnyom - carbon footprint" csökkentésére irányuló minden kezdeményezés üdvözlendő, azonban mint mindenhez, sajnos ehhez is társulnak tévhitek. Meg reklámfogások...


Egy ilyen a még a kampány legelején, nagy sajtóvisszhanggal útjára indított Blackle.com is. Ez a weboldal a Google kereső nyitólapja - azzal a különbséggel, hogy fehér helyett fekete színű a háttere. Az oldal működtetői szerint, ha mindenki a fekete hátteres változatot használná a keresőből, azzal jelentős, évi több száz megawattnyi energiát lehetne megtakarítani. Az ausztrál Heap Media marketingkampánya bevált, sok jóindulatú ember választotta kezdőlapjául a Blackle-t. Azután nem sokkal az indulást követően kiderült, hogy a hivatkozott fogyasztáscsökkenés bizony a legtöbb esetben nem következik be. A fekete háttér ugyanis csak a régi katódsugárcsöves (CRT) monitorok esetében eredményez fogyasztáscsökkenést, ráadásul szakértői tesztmérések alapján ez is jóval kisebb mértékű a weboldalon ígért 15 wattnál.
Az LCD monitorok esetében egyáltalán nem lehet energiát spórolni a sötét háttérrel, ezeken ugyanis csak a folyadékkristályok helyzetét szabályozzák, a háttérfény pedig állandóan világít. (A legújabb felső kategóriás típusok között azonban már léteznek olyan LCD-megjelenítők is, amelyeken már nem képcső, hanem takarékosabb diódákból álló mátrix szolgáltatja a háttérvilágítást: ezek eleve kevesebbet fogyasztanak, ráadásul egyenként ki is kapcsolhatók, ha épp nincs szükség rájuk.)
A Google az eset kapcsán hivatalos blogján is kommentálta a kezdeményezést, beszámolva arról, hogy a legtöbb esetben nem valósul meg energiatakarékosság. A keresőóriás is hatékonyabb környezetkímélő módszernek tartja az operációs rendszer takarékos energiagazdálkodási sémáinak használatát, a fényerő alacsonyabbra vételét, illetve azt, hogy eleve az Energy Star 4.0 előírásait teljesítő, takarékos számítógépet kell vásárolni.
A Föld órája kampány keretében idén már két jelentős magyar weboldal címlapja is elsötétült egy időre, de ez inkább jelképes dolog volt, amely jól látható módon hívta fel a figyelmet az energiapazarlás, környezetszennyezés problémájára. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. rendszerirányítási igazgatója Tihanyi Zoltán szerint hazánkban az akcióhoz köthető csökkenés az adott pillanatban mindössze 1 százalék körül alakulhatott.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény