FőoldalArchívumAz EU betiltaná a plazmatévéket
2009. március 20., péntek ::

Az EU betiltaná a plazmatévéket

Az alábbiakban nagy vonalakban bemutatásra kerülő intézkedési csomag segítségével szeretnénk a magyar tervezőmérnökök, illetve a mérnökhallgatók figyelmét felhívni arra, milyen nagy fontosságot tulajdonít az EU a készülékek energiafogyasztásának csökkentésére.Bár az év elején kirobbant nemzetközi válságok – az orosz-ukrán gázvita és a Gázai övezet eseményei – elvonták a közvélemény figyelmét a környezetvédelmi kérdésekről, arról, hogy az Európai Unió folytatja a klímaváltozás elleni küzdelmét


Egy decemberben elfogadott EU klímacsomag alapján betiltanák az energiát pazarló óriási plazmatévéket, ezek ugyanis négyszer több energiát fogyasztanak, és ebből eredően négyszer több széndioxid kibocsátást generálnak, mint a hagyományos televíziókészülékek. A nagy képernyőket kedvelők azonban megnyugodhatnak: az LCD televíziókra nem vonatkozna a tilalom.
Az Európai Unió Stratégiai Energiatechnológiai Terve (SET-plan) egy több jogszabályból álló intézkedés, amelynek célja, hogy csökkentse a szénen alapuló energiafelhasználást. Ez a jogszabály a háztartásokban felhasznált elektromos gépekre is kiterjed, hiszen a technológiai fejlődés folytán ugrásszerűen megnőtt az egy háztartásra jutó elektromos berendezések száma. Magyarországon például – a KSH szerint – 2007-ben100 háztartásra 148 televízió jutott, vagyis a tévével rendelkező háztartások nagy részében több mint egy készülék van. 2004-es adatok szerint a háztartások mintegy 97 százalékában van színes televízió.
A hagyományos izzóktól már meg kellett kezdeni a búcsúzkodást, hiszen decemberben megszületett a döntés: 2009-2012 között kivonják a hagyományos izzókat a forgalomból. Az intézkedés eredményeként 40 terrawattórát (TWh) takaríthatunk meg, ami körülbelül Románia, vagy 11 millió európai háztartás éves energiafogyasztásának felel meg. Elsőként a nagyobb teljesítményű hagyományos izzólámpák tűnnek el a boltokból. Szintén szabályozzák az elektronikus készülékek készenléti állapotú fogyasztását. A számítások szerint a készenléti állapotban történő áramfelvételre vonatkozó szabályok alkalmazása következtében negyedére eshet vissza a televíziók által használt energia értéke.
A négyszeres fogyasztásuk és kibocsátásuk miatt a plazmatévéktől valószínűleg ugyanebben az időszakban kell majd megválnunk, ha a tagállamok képviselői véglegesítik a televíziók minimum szabványaira vonatkozó szabályokat. Szakértők szerint a kérdés annyira éles, hogy a kevésbé energiatakarékos plazmaképernyős televíziók iránti egyre növekvő igény akár le is nullázhatja a más úton elért energiamegtakarításokat. A plazmatévék esetében nehéz pontosan meghatározni, mennyi energiát spórolhatunk meg, hiszen az energiafogyasztás típusonként és méretenként változik. Ezen túlmenően a termékek energiafogyasztási besorolása során figyelni kell a készenléti és a működési üzemmód különbségére. A plazmatelevíziók készenléti állapotban kifejezetten energiatakarékosak lehetnek, mint egy régebbi készülék, ugyanakkor működés közben jóval több energiát fogyasztanak a többi televíziónál.
A Bizottság a televíziók készenléti áramfelvételére vonatkozó szabványértékek után most a működésre vonatkozó határértékeket veszik górcső alá. Amely készülékek ezeket a határértékeket nem teljesítik, nem kerülhetnek forgalomba az EU belső piacán. Az egyes termékek fogyasztási értékét pedig a háztartási gépek energiacímkéjével azonos módon kell majd feltüntetni.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény