FőoldalArchívumA Magyarországi Elektronikai Társaság megalapozta jövőjét
2009. február 11., szerda ::

A Magyarországi Elektronikai Társaság megalapozta jövőjét

A tavaly nyár óta bejegyzett egyesület, a Magyarországi Elektronikai Társaság sikeres évet zárt. Egy civil szervezet legnagyobb értéke, hogy elismertséget szerez a szakmában.A rövid idő alatt látványos eredményeket még nem mondhat magáénak, de a lehetőséget megteremtette. A bírósági bejegyzést követően az Országgyűlés is regisztrálta az érdekképviseleti és társadalmi szervezetek jegyzékében. Ez biztosítja a feltételeket a széleskörű kapcsolatépítésre


Az egyesület vezetősége sorra veszi a társszervezeteket, állami és külképviseleti intézményeket és az üzleti szféra képviseleti, irányító és meghatározó szervezeteit. Elsőként a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium mellett működő ITD-vel kötött szerződést a befektetésösztönzés és üzletfejlesztés témakörében. Ezt a munkát jól kiegészíti a legnagyobb külföldi partnerországok kereskedelmét képviselő szervezetekkel való kapcsolatépítés. Így a Brit Nagykövetségen működő Kereskedelemfejlesztési Irodával, a Német–Magyar Iparkamarával (AHK), az osztrák Elektromos és Elektronikai Szakmai Egyesülettel (FEI), a Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanáccsal (HKTDC a PROMO-n keresztül), a tajvani Kereskedelemfejlesztési Egyesülettel (TAITRA), a koreai és a japán Kereskedelem­fejlesztési Irodával (KOTRA és JETRO), valamint a Spanyol Nagykövetség közvetítésével egy sor spanyol elektronikai céggel megbeszélések, szerződések folytak. Hamarosan partnereink sorába lép az Egyesült Államok kereskedelmét képviselő amCham és több külföldi szervezet. Mindez megalapozza az egyesület külkapcsolatait, lévén Magyarország kereskedelmileg nyitott piacú ország.
A társadalmi szervezetek megkeresése és a tevékenység kölcsönös megismerése, valamint az együttes fellépés megalapozása a közös célok elérése érdekében is sikeres volt. Ilyen partnerek az IVSZ, az ETIK, a HOA, a For­te Communications, a HEBC, az MTESZ, a Magyar Mérnökkamara.
A hazai kormányzati szervezetek sem maradtak ki a kapcsolatépítés sorából. Több tárgyalás folyt a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban, valamint személyes megbeszélés a kutatás- és fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterrel, Molnár Károllyal. Örömteljes eredményként könyvelhető el, hogy az egyesületet minden fórumon komolyan veszik, a minisztérium részéről már a második megbízás érkezett tanulmány véleményezésére, és feltehetően a jövőben ennél többre is sor kerülhet.
A sikeres évzárás egy sor tervet, feladatot vetít előre, amelyet a februári közgyűlésnek kell elfogadni. A javaslatok között szerepel elektronikai klaszter létrehozása, kiállításon való részvétel, konferencia az elektronikai iparról, elektronikai hulladékgazdálkodás-környezetvédelem, oktatási helyzetkép és jobbítási javaslat, munkáltatói érdekképviselet a válságos időszakban stb.
A feladat nem kevés, februárban a tagság tagfelvétellel bővíti sorait, hogy a jövő feladatainak mindjobban meg tudjon felelni.

Lambert Miklós
elnök

További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény