FőoldalArchívumMagyar elnöke lett az EU frekvenciaszabályozó hatóságokat tömörítő szervezetének
2008. november 21., péntek ::

Magyar elnöke lett az EU frekvenciaszabályozó hatóságokat tömörítő szervezetének

Az úgynevezett Radio Spectrum Policy Group (RSPG) elnökévé 2008. november 19-én Pataki Dánielt, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnökét választották.


Az Európai Bizottság által 2002-ben létrehozott rádiófrekvencia-politikával foglalkozó csoport elsődleges szerepe a szakmapolitikai, stratégiai és tervezési tanácsadás az Európai Bizottság számára. Az RSPG tanácsot nyújt az Európai Bizottság számára a rádiófrekvenciákat érintő magas szintű politikai kérdésekben. A szervezet szakértői véleményeit a bizottsághoz történő továbbításukat megelőzően nyilvános konzultációnak vetik alá. Az RSPG ennek megfelelően egy különleges fórumként szolgál a tagállamok, az EU-bizottság, valamint minden releváns érdekelt fél részére a rádiófrekvenciák szabályozásának a megvitatásához és koordinálásához. Pataki Dániel, aki 2008-ban az európai hírközlési szabályozó hatóságok csoportját (ERG, European Regulators Group) is vezeti, egy olyan időszakban veszi át a kontinens legfőbb rádiófrekvencia-politikával foglalkozó szervezetének irányítását, amikor folyamatban van a hírközlési keretszabályozás megújítása és a spektrum szabályozás területén alapvető reformokra van szükség.

Az új elnök úgy látja, hogy 2009 kihívásokkal teli év lesz, fontos és hosszú távú döntések meghozatalára van szükség, ez pedig szoros és hatékony együttműködést kíván mind a tagállamok, mind a Bizottság részéről.
Célja, hogy a rádiófrekvenciáknak a mainál hatékonyabb felhasználása nyomán az európai fogyasztók jobb és olcsóbb szolgáltatásokat vehessenek igénybe. Mindez Európa egyik vezető iparágában növelni fogja az EU versenyképességét is.

Véleménye szerint az RSPG-nek 2009-ben négy fő területre kell koncentrálnia:

1) Az analógról a digitális földfelszíni műsorszórásra való átállás során „digitális frekvenciatöbblet" szabadul majd fel. Törekedni kell a digitális frekvenciatöbblet előnyeinek a kihasználására, és mielőbb el kell dönteni, hogyan hasznosítsa Európa ezt a többletet.

2) A szélessávú hozzáférés eljuttatása minden EU állampolgárhoz. Ma még az Európai Unió polgárainak 7 százaléka lefedetlen területen él. Egyes régiókban túl sokba kerül a vezetékes szélessávú infrastruktúra kiépítése, azonban a gazdaságosabban kiépíthető vezeték nélküli hálózatok segítségével mindenki hozzájuthatna a szélessávú szolgáltatásokhoz. Ezért az RSPG először egy európai vezeték nélküli szélessávú stratégia kidolgozásában segíti majd az Európai Bizottság munkáját.

3) Európában hatékonyabbá kell tenni a rádiófrekvenciák közcélú felhasználását. Az RSPG javaslatot dolgoz ki az állami testületeknek a rádiófrekvenciák hatékony, közcélú felhasználásáról.

4) Javítani kell az EU rádiófrekvenciákkal kapcsolatos érdekeinek koordinálását, mivel ma számos szervezet foglalkozik ezekkel a kérdésekkel.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény