FőoldalArchívumA minimális sávszélesség-értéket is bele kell tenni a hirdetésbe!
2008. október 22., szerda ::

A minimális sávszélesség-értéket is bele kell tenni a hirdetésbe!

2008. szeptember 17-től hatályos az a kormányrendelet, amely szerint decembertől az internetszolgáltatóknak nemcsak vállalniuk és mérniük kell a garantált le- és feltöltési sebességet az adott díjcsomag esetében, hanem az értékeket a sávszélességgel együtt nyilvánosságra is kell hozniuk.Ezek az értékek eddig csak a vállalkozási feltételekből derültek ki – ha sikerült megtalálni.


Mindezt a 229/2008 (IX. 12.) számú Kormányrendelet „Az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének a fogyasztók védelmével összefüggő követelményeiről" alapján kell megtenniük. A garantált le- és feltöltési sebességet a cégeknek a hirdetésekben is meg kell jeleníteniük. Az NHH a közzétételt és a vállalt értékeket ellenőrzi.
Az előírás a rendelet kihirdetésétől számított kilencvenedik napon lép életbe, tehát a szolgáltatóknak már a Karácsony előtt meg kell kezdeniük a fogyasztók tájékoztatását arról, hogy ajánlataikban a meghirdetett sávszélességhez mekkora garantált le- és feltöltési sebesség tartozik. Ezen túlmenően a szolgáltatóknak saját vállalásaik teljesüléséről szóló jelentéseiket közzé kell tenniük honlapjukon és ügyfélszolgálataikon is.
Korábban a szolgáltatók a garantált értékeket csak az általános szerződési feltételeikben adták meg, de ott sem feltétlenül egy helyen az elvi maximumot tükröző értékkel...
Másik oldalról a kormányrendelet csökkenti a szolgáltatók adatszolgáltatási terheit. Előírja viszont, hogy – hasonlóan az analógokhoz – a földfelszíni, műholdas és a kábeles technológián nyújtott digitális televíziós szolgáltatások üzemeltetőinek is vállalniuk kell a szolgáltatás minőségére vonatkozó célértékeket.
A rendelet egy további érdekes előírást is tartalmaz: a mobiltelefon-szolgáltatóknak célértéket kell vállalniuk a saját hálózaton belül küldött és fogadott SMS-ekre és MMS-ekre. Ez azt jelenti, hogy saját hálózaton belül az SMS-eket 60 másodpercen, az MMS-eket 10 percen belül célba kell juttatni, s erre garanciát kell vállalniuk a telefontársaságoknak.
Az NHH honlapján már jelenleg is elérhetőek a legfrissebb szolgáltatásminőségi adatok, paraméterek. Így az ár és a szolgáltatásminőség összehasonlítása alapján körültekintőbben tudnak a fogyasztók dönteni és választani a szolgáltatók és szolgáltatások közül.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény