FőoldalArchívumÚj 6,6 GHz PXI Express RF vektor-jelanalizátor és vektor-jelgenerátor
2008. október 08., szerda ::

Új 6,6 GHz PXI Express RF vektor-jelanalizátor és vektor-jelgenerátor

Az új RF moduláris műszerek és a PXI Express-keret gyors, rugalmas vezetéknélküli méréseket biztosítanak


A National Instruments bejelentette az új RF vektor-jelanalizátorát, RF vektor-jelgenerátorát és a 18 foglalatos PXI Express-keretét, amelyek akár tízszer gyorsabb méréseket tesznek lehetővé, mint a hagyományos RF műszerek. Az új szoftverdefiniált moduláris műszereket – az NI PXIe-5663 6,6 GHz RF vektor-jelanalizátort és az NI PXIe-5673 6,6 GHz RF vektor-jelgenerátort – az NI PXIe-1075 18 foglalatos szélessávú keret egészíti ki.

Az NI PXIe-5663 10 MHz és 6,6 GHz közötti jelelemzés végrehajtására képes, akár 50 MHz-es pillanatnyi sávszélességgel, az NI PXIe-5673 85 MHz és 6,6 GHz közötti jelgenerálásra, akár 100 MHz-es pillanatnyi sávszélességgel. Az NI PXIe-1075 az iparág első PXI Express-kerete, amely minden kártyahelyhez PCI Express-csatlakozási lehetőséggel rendelkezik, így akár foglalatonként 1 GiB/s sávszélességet és 4 GiB/s teljes rendszersávszélességet biztosít.
Az új RF moduláris műszerek, amelyek teljes mértékben kihasználják a többmagos processzorok nagy teljesítményét, ideálisak a nagy sebességű RF és vezetéknélküli automatizált tesztkörnyezetekhez. A LabVIEW 8.6 által a többmagos processzorokon megvalósított párhuzamos mérési algoritmusokkal a mérnökök az új RF vektor-jelanalizátor és RF vektor-jelgenerátor segítségével jelentősen rövidebb idő alatt tudják elvégezni a legtöbb általános RF-mérést, mint a hagyományos műszerekkel. Például az RF moduláris műszerek sok egyedi WCDMA-mérést több mint 20-szor akkora sebességgel tudnak elvégezni, mint a hagyományos műszerek. A szomszédos csatornaszivárgási arányhoz (ACLR) hasonló méréseket csupán 8 ms alatt képes elvégezni, így a mérnökök a WCDMA eszközkarakterizációkat akár ötször olyan gyorsan végezhetik el.
A mérnökök ezeket a műszereket általános célú mérések gyorsabb végrehajtására is tudják alkalmazni. Például egy tipikus 50 MHz-es spektrum letapogatása 30 kHz-es sávszélesség-felbontással kevesebb, mint 4 ms-ot igényel az NI PXIe-8106 vezérlő esetén, míg a vezető hagyományos műszerekkel ugyanez a mérés akár 100 ms-ot vagy hosszabb időt is igényelhet. Az új, többmagos processzorok megjelenésével a PXI-alapú RF-mérési idők tovább csökkennek anélkül, hogy az RF műszereken vagy az NI LabVIEW programozáson módosítani kellene, ezáltal biztosítva maximális mérési teljesítményt, hosszabb rendszerélettartamot és kisebb tőkebefektetést.
A teljesítményen túl az új RF-moduláris műszerek az iparban vezető mérési rugalmasságot is kínálnak a teljes mértékben szoftver által meghatározott architektúrán keresztül. A mérnökök a szabványspecifikus LabVIEW eszköztárakat használó szoftvereket egyszerűen átkonfigurálva vagy saját egyedi modulációs algoritmusokat írva fejleszthetnek és tesztelhetnek vezetéknélküli protokollokat. Az NI és a National Instruments Alliance Partnerei számos jelenlegi és fejlesztés alatt álló kommunikációs technológiához kínálnak LabVIEW-alapú eszköztárakat, mint például WiMAX, GPS, WCDMA, GSM, EDGE, videoszórás, 802.11, Bluetooth, OFDM és MIMO. Ezen túl a mérnökök több mint 1500 PXI modul – többek között nagy sebességű digitalizálóeszközök, jelgenerátorok és precíziós DC műszerek – segítségével integrálhatják a PXI RF műszereket, így teljes mértékben kielégítve minden tesztelési igényüket.
Az új 6,6 GHz moduláris műszerek a legújabb kereskedelmi forgalomban lévő technológiák alkalmazásával érik el a teljesítmény ezen új szintjeit, például a kiemelkedő dinamikus teljesítményhez a jelek generálására és digitalizálására használt 16 bites digitális-analóg és analóg-digitális konverterekkel. Az NI PXIe-5673 RF vektor-jelgenerátor közvetlen RF konverziót alkalmazva akár 100 MHz-es RF-sávszélességet is elérhet. Kiegészítő „gyengítési mód" alkalmazásával a mérnökök kiaknázhatják a kártyára integrált FPGA (field programmable gate array, programozható kapumátrix) áramkörök nyújtotta előnyöket, és manuálisan, de gyorsan állíthatják be az erősítés egyenetlenségét, IQ-kiegyenlítéseket és -kvadratúra eltolódást. Az alapsávszélesség egy konkrét frekvenciára optimalizált gyengítésével a mérnökök –85 dBc-nél jobb vivőhullám- és tükörfrekvencia-elnyomást érhetnek el. Az NI PXIe-5663 RF vektor-jelanalizátor lapos átviteli sávot és alacsony fáziszajt nyújt, így pontosan tudja mérni a modulált jeleket. (Például a WCDMA tipikus EVM-teljesítménye 2 GHz-en több mint 2600 szimbólumra 0,8%. Ezen túl a WiMAX tipikus EVM-teljesítménye –52 dB 3,8 GHz-en.)
„A mérnökök most megtapasztalhatják a LabVIEW-ra és a PXI-platformra épülő valódi szoftver által meghatározott RF műszerek nyújtotta előnyöket – mondta Joseph E. Kovacs, a National Instruments RF- és kommunikációs főigazgatója. – A PXI Express sávszélességével és a többmagos processzorok párhuzamos feldolgozási képességével az NI szoftver által meghatározott RF műszerei a technológia fejlődésével egyre gyorsabbá válnak majd. Ügyfeleink a még több magos processzorok piacra kerülésével a mai hagyományos műszerekhez képest 10-szeres sebességnövekedést és egyéb javulásokat tapasztalhatnak meg."
Az NI PXIe-1075 18 kártyahelyes keret nyolc hibrid foglalattal rendelkezik, amelyet a mérnökök akár PXI Express, akár PXI hibrid foglalatkompatibilis modulokhoz használhatnak a meglévő PXI moduljaik újrahasznosíthatóságának maximalizálására. A nagy teljesítményű rendszerekhez fejlesztett NI PXIe-1075 keret 0 és 50 °C közötti működési hőmérséklet-tartományt és integrált rendszermegfigyelő szolgáltatásokat kínál, mint például teljesítménykezelés, ventilátormelegedés- és teljes keretre kiterjedő hőmérséklet-figyelés.
Az új 6,6 GHz RF moduláris műszerekről és a nagy teljesítményű PXI Express 18 kártyahelyes keretről bővebb információ a www.ni.com/rf/platform oldalon található.

A PXI és a moduláris műszerek

A PCI eXtensions for Instrumentation (PXI) egy nyílt szabvány a PXI Systems Alliance (www.pxisa.org) felügyeletében, amely egy tesztelésre, mérésre és vezérlésre optimalizált robusztus, CompactPCI-alapú platformot definiál. Az 1997-ben létrehozott PXI-specifikációt 70-nél több gyártó támogatja, amelyek több mint 1500 PXI terméket kínálnak. A PXI moduláris műszerek használatával a mérnökök határozzák meg, hogy alapvetően mely szolgáltatásokat igénylik – a mérőműszerek, jelgenerátorok, RF, elektronikus és kapcsolómodulok széles skálájából válogatva. Ezután szoftveresen a saját konkrét mérési feladataiknak megfelelően konfigurálják a műszereket. A PXI és a moduláris műszerek nagy sebességű tesztvégrehajtást kínálnak az ipari szabványoknak megfelelő PC-k, valamint a speciális időzítési és szinkronizációs technológiák teljesítményét kiaknázva. A termékcsalád tagjai:
• Digitalizálók/oszcilloszkópok (max. 24 bit, 2 gigaminta/s, nyolc csatorna)
• Jelgenerátorok (maximum 16 bit, 200 megaminta/s)
• Digitális hullámforma-generátorok/-analizátorok (maximum 400 Mibit/s)
• RF jelgenerátorok és analizátorok (maximum 6,6 GHz)
• Digitális multiméterek (maximum 71/2 számjegy, LCR)
• Forrásmérő egység (négysíknegyedes forrás, 1 nA felbontás)
• Programozható tápegységek (maximum 20 W, 16 bit)
• Dinamikus jelanalizátorok (maximum 24 bit, 500 kilominta/s)
• Kapcsolók (multiplexerek, mátrixok, általános felhasználású és RF)

További információ:

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény