FőoldalArchívumKiszáll a Dell a komputergyártásból?
2008. október 07., kedd ::

Kiszáll a Dell a komputergyártásból?

A Wall Street Journal (WSJ) szeptember legelején röpítette világgá, hogy az amerikai Dell, amelyik épp csak visszaszerezte második helyét a világ legnagyobb számítógépgyártóinak rangsorában, költségcsökkentés címén el akarja adni gyárai egy részét (vagy az összest), hogy ezáltal csökkentse költségeit. Mindezekelőtt azonban még megvetnék a lábukat a netbook-piacon.


A Round Rock-i (Texas) székhelyű vállalat valószínűleg másfél év alatt szabadulna meg gyáraitól. A WSJ szerint a Dell illetékesei ezzel az ajánlattal az elmúlt hónapokban számos céget megkerestek, elsősorban lehetséges ázsiai vevőket. A kínai Lenovo máris közölte, hogy nem tervezi megvásárolni versenytársa egyetlen üzemét sem.
A Dell az elmúlt másfél év alatt 45 százalékkal bővítette termelését, és a piac több mint 15 százalékát tudhatja magáénak. A 2002 óta piacvezető Hewlett-Packard mögött 5 százalékkal lemaradva a második helyen áll, míg a harmadik helyezett Acert csak 0,5 százalékkal előzi meg.
A Fortune Magazin „Legbámulatosabb Vállalatok" nevű listáján három éve még első helyet szerző Dell jelenlegi legnagyobb baját az jelenti, hogy az USA-ban dolgoztat.
Emiatt sok tekintetben – de elsősorban termelékenységben – egyre kevésbé vetélytársa az ázsiai, tömegtermelésre beállított gyártósoroknak. Épp ezért kerültek a texasi cég célkeresztjébe a „szerződéses gyártók", hiszen ezek az anyavállalatnál jóval hatékonyabban képesek tömeggyártásra, ráadásul olcsóbb munkaerővel működnek. A gyártósorok eladása felveti a kérdést: amennyiben megmarad a Dell márkanév, az eladni szándékozott gyártást és a kiváló szervizhátteret hogyan gondolják az eddigi kimagasló minőségen megtartani?
A Dell hivatalosan még nem kommentálta a WSJ-ben megjelenteket. Bejelentették ugyanakkor, hogy a cég notebook-palettája szélesítésére, beszállnak a netbook-kínálati versenybe. Nem lesz könnyű dolguk, mivel a szektorba jelentős késéssel érkeznek, ráadásául a Dell netbookja több riválisénál harmadával drágább.
Michael Dell, a Dell Inc. alapító-vezérigazgatója azonban tudhat valamit. Ugyanis szeptemberben – mint az a tőzsdefelügyelet összesítéséből kiderült – 100 millió dollárért vásárolt a társaság részvényeiből. A tulajdonos két részletben 4,87 millió részvényt vett saját magától. Tette ezt akkor, amikor a második negyedéves gyorsjelentés közzététele után a vállalat papírjainak árfolyama 19 százalékkal zuhant, mivel abban a várttól messze elmaradó profitról számolt be. A nettó nyereség 17 százalékos zuhanása azt az érzetet kelti a befektetőkben, hogy Dell, aki 2007 januárjában vette vissza a cég vezetését, nem tudja megmenteni a hanyatló vállalatot.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény