FőoldalArchívumElektronikai cégeink legeredményesebbjei 2007-ben
2008. október 06., hétfő ::

Elektronikai cégeink legeredményesebbjei 2007-ben

Csatlakozva az Elektronet 2008. évi 1. és 2. számában megjelent elemzésekhez, most a 2007. évi statisztikai adatok alapján mutatjuk be elektronikai iparunk helyét az 50 legnagyobb magyarországi vállalkozás között.A vizsgálódás során a HVG 2008. július 26-i számára támaszkodtunk.


Elöljáróban néhány megjegyzés a 13 céget ábécérendben felvonultató táblázathoz. Az adatok nyilvános forrásokból, illetve maguktól a cégektől származnak, azonban az adatközlés nem minden esetben volt teljes körű. Így pl. a Nokia teljes mértékben elzárkózott az információadástól. Valószínűsíthetően hasonló okokból nincs több szám a GE és a Philips oszlopaiban sem. A Robert Bosch Elektronikai Kft.-t is belevettük az értékelésbe, amely (nevével ellentétben) a járműalkatrész-iparhoz tartozónak vallja magát.

Image Image
A táblázat az adatokat millió forintban, ill. főben tartalmazza, a / jel utáni szám az ötvenes listán betöltött pozíciót mutatja.
Nemcsak a magyar gazdaság került növekedési gödörbe 2007-ben, hanem a legnagyobb cégei is. Az 50 legnagyobb magyarországi cég árbevételének tavalyi növekedése 7 százalékos volt, ami elmaradt a fogyasztói árak 8 százalékos emelkedésétől. Ugyanakkor ez az összevetés megtévesztő, hiszen e vállalkozások többsége nem a hazai fogyasztóknak értékesít. Az exportárak – főleg a forint 5 százalékos felértékelődése miatt – csökkentek, átlagosan 4,8 százalékkal. Ezért a cégek exportja és nyeresége is csak feleolyan ütemben bővült, mint egy évvel korábban.
Bár a Nokia nem szerepel a táblázatban, mindenképpen dicséretre méltó a Philips Industries 4. helye az árbevételi listán. Megállapítható, hogy a Jabil és a Sanmina kivételével valamennyi elektronikai cég növelni tudta árbevételét – a leglátványosabban a Samsung, 35%-kal. Látványosan menetel a 2005-ben még listára sem került, ezúttal viszont már a 32. helyen álló Robert Bosch Elektronikai Kft. A 2000-es évek elején még dobogós, az utóbbi években azonban folyamatosan pozíciót vesztő Flextronics International Kft. pedig legalább stabilizálni tudta helyzetét a 20. hely környékén.
Az export szerinti első 50-be tartozó vállalatok forintban mért kivitele 2007-ben 15 százalékkal, vagyis a nemzetgazdaság 10 százalékos átlagánál lényegesen gyorsabban nőtt. Egy évvel korábban, 2006-ban a két ütem még igen közel esett egymáshoz. Ez a változás arra utal, hogy a konjunktúra 2007 közepétől érezhető romlása, a gazdasági környezet változása és ezen belül főleg a forint markáns erősödése inkább a viszonylag kisebb cégek exportját érintette hátrányosan, ezért marad el kivitelük dinamikája a nagyobbakétól. Az összes kivitelnek egyébként az 55 … 60%-a fűződött a legnagyobb 50 exportáló nevéhez. Megint csak a Samsung érdemel figyelmet: 59%-kal bővült a kivitele.
A lista egyetlen magyar tulajdonú cége, a Videoton 3 hellyel lépett előre. Az adózott eredmény szerinti legjobbak között a Robert Bosch teljesített figyelemre méltóan: 18 helyet lépett előre.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény