FőoldalArchívumAz EU csökkenteni akarja a kényelmi villamos energiafogyasztást
2008. október 02., csütörtök ::

Az EU csökkenteni akarja a kényelmi villamos energiafogyasztást

Nem csak esténként, de sokszor még hosszabb nyaralás esetén sem jut az eszünkbe, hogy a távirányító nem áramtalanítja a tévét, csak készenléti állapotba helyezi. A készülék tovább fogyasztja az áramot, a bedugva hagyott mobiltelefon-töltőhöz vagy a korszerű, késleltetett indítású mosógéphez hasonlóan.Egy pár éves készülék ekkor 5, egy kicsit öregebb pedig 10 mA-t is fölvehet. Első pillantásra ez nem tűnik soknak, azonban ha 4 millió fogyasztói hellyel számolunk, úgy hatalmas számokat kapunk (ma kis híján minden háztartásban található legalább egy tévé).


Ha háztartásonként csak egy tévével, egy videó vagy DVD lejátszóval, egy bedugva felejtett mobiltöltővel számolunk, az máris 15 … 20 mA terhelést jelent, ami 230 V esetében 3,5 Wh-nyi fogyasztással jár. Egy évben 24×365=9760 óra van. A két számot összeszorozva 3,5×9760= 34,2 kWh-t kapunk. Ha a villamos energia kisfogyasztói árát 35 Ft/kWh-nak vesszük, úgy évente 1200 forintot fizetünk hanyagságunkért vagy kényelmünkért. A nem áramtalanított tévék összességükben 20 MW terhelést jelentenek, ami megfelel egy kisebb erőmű teljesítményének.
A fenti számok alapján érthető az Európai Bizottság szándéka, hogy központilag visszaszorítsa a kényelmi áramfogyasztást az Unióban. A legújabb megfontolások szerint 2010-től csak olyan készüléket engednének piacra, amely legfeljebb 1, illetve másfél wattot fogyaszt készenléti állapotban, 2013-tól pedig tovább kívánnak szigorítani: ekkortól fél, illetve 1 watt lenne a tűréshatár.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény