FőoldalArchívumMagyarországon is készülnek majd Acer gépek
2008. szeptember 23., kedd ::

Magyarországon is készülnek majd Acer gépek

A világ egyik jelentős szerződéses gyártója, a tajvani Foxconn az idén megvásárolta a számítógépgyártásból kiszállt amerikai SCI-Sanmina székesfehérvári üzemét.A cég az ugyancsak tajvani Acernek az egyik legnagyobb gyártója, az európai piacra szánt készülékek összeszerelését végezné itt el. A gyártás áttelepítésének oka egyelőre nem ismert, az azonban eddig sem volt szokatlan a szerződéses gyártóknál, hogy a megrendelések függvényében költöztetik a kapacitásokat. Magyarországon már több számítástechnikai világmárka termékeit szerelték össze, így például az IBM (melynek PC-üzletágát később megvette a Lenovo), vagy korábban a Compaq megbízásából (ez pedig a HP-val fuzionált).


Hírek szerint ugyanabban a székesfehérvári üzemben készülnek majd a konfigurációk, melyet a Foxconn az idén a PC-bizniszből kiszállt, kaliforniai központú Sanmina-SCI-től vásárolt meg. A Sanmina magyarországi, mexikói és egyesült államokbeli gyárait a tajvani bérgyártó, illetve a Lenovo vette át, a 80-90 millió dollárosra becsült ügyletre az Európai Bizottság június végén adta áldását.

Az Acer 2011-re 30 milliárd dollárra tervezi feltornászni éves árbevételét, és a Hewlett-Packardot megelőzve a világ legnagyobb notebookgyártójává akar válni. A növekedés motorja főként a hordozható gépek szegmense, amelyben a notebookok mellett megtalálhatók ma már a kisebb, elsősorban internetezésre használható eszközök: a netbookok és az ún. MID-ek. Az 50 országban összesen csupán hatezer főt foglalkoztató Acer 2008. első félévében a HP és a Dell után a harmadik legnagyobb PC-gyártó volt a világon, nagyjából 10 százalékos piaci részesedéssel. A vállalat a notebookszegmensben – ahol 58 százalékkal növelte forgalmát – a második helyen áll 15,6 százalékos befolyással, míg az asztali gépek piacán a negyedik 5,1 százalékos piacrésszel. 2008-ban 30 millió számítógép eladását tervezik, és közel 20 milliárd dolláros árbevételre
számítanak.

A Foxconnak már van egy üzeme Komáromban. Az Acer pedig mintegy 10 évvel ezelőtt már tervbe vette egy saját, dunántúli gyártóüzem felépítését, azonban az évezred eleji világpiaci pangás miatt tervével felhagyott.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény