FőoldalArchívum2010-re meghalhat a jelenlegi internet
2008. szeptember 01., hétfő ::

2010-re meghalhat a jelenlegi internet

Az áprilisban Londonban megtartott Westminster eForum elnevezésű szakmai találkozón Jim Cicconi, az amerikai távközlési mamutcég, az AT&T alelnöke csatlakozott azokhoz, akik mind hangosabban fejezik ki azon meggyőződésüket, hogy az internet jelenlegi infrastruktúrája a közeljövőben eléri működési határait, s a további üzemben tartáshoz komoly változásokra és befektetésekre van szükség. A világ egyik legnagyobb internetszolgáltatójának alelnöke több teret, több szabadságot kíván a távközlési cégeknek, mivel szerinte hatalmas befektetésekre van szükség.


Cicconi beszédének lényege: a közelmúltban olyan mértékben emelkedett meg a netre feltöltött adatok mennyisége – elsősorban a video­anyagoknak, illetve a Web 2.0-nak köszönhetően –, hogy ezt az óriási információtömeget a hálózat mai rendszere már nem sokáig, a jelenlegi trendet figyelembe véve maximum 2010-ig képes kezelni. Ahogyan (talán kissé szélsőségesen) fogalmazott: három év alatt 20 közönséges háztartás több forgalmat fog generálni, mint 1995-ben a teljes internet.
Az alelnök úgy véli, hogy egyedül az Egyesült Államokban körülbelül 55 milliárd dolláros befektetésre lenne szükség az internet infrastruktúrájába. Cicconi azt állítja, hogy várakozásaik szerint a szélessávú adatforgalom 2015-ig az ötvenszeresére fog emelkedni, ezért cége, az AT&T 19 milliárd dollárt kell, hogy költsön a hálózat fenntartására, illetve a gerinchálózat modernizálására. Beszélt arról is, hogy a magasabb minőségű video­tartalmak (HD) terjedése miatt robbanásszerű leterheltségnövekedés várható. A YouTube-ra minden percben nyolcórányi videót töltenek fel. Ezek az anyagok hamarosan mind HD-minőségűek lesznek, s a HD-video 7 … 10-szer jobban terheli le a szélessávú hálózatot, mint a ma használatos videoformátumok. A hálózati videoforgalom a mai 30 százalékos arányról 2010-re 80 százalékra fog emelkedni.
Cicconi beszéde némiképp válasz volt a semleges internet (net neutrality) mind hangosabb követelésére, s valójában a szolgáltatók forgalompriorizálási igényeit igyekezett megvédeni. Ezt megerősíteni látszik, hogy kérdésekre válaszolva az alelnök kifejtette: kifejezetten káros dolognak tartja az internet működésébe történő állami beavatkozást. Rámutatott továbbá, hogy az internet annak az infrastruktúrának köszönhetően működik, amelyet legnagyobbrészt magáncégek hoztak létre és működtetnek.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény