2008. augusztus 28., csütörtök ::

Tektronix

A Tektronix DPO3000 oszcilloszkóp Új oszcilloszkópcsaládA Tektronix DPO3000 típusú, új foszfor oszcilloszkópcsaládja csatornánként 5 megaminta memóriával, maximálisan 2,5 gigaminta/s valós idejű mintavételi gyakorisággal, soros buszanalízis-támogatással, 50 000 hullámalak/s jelbefogási sebességgel (ami hozzávetőlegesen 50-szerese a hagyományos digitális tárolós oszcilloszkópokénak) és széles WXGA-képernyővel rendelkezik.


A szabadalmaztatott DPO (digitális-foszfor) technológia lehetővé teszi, hogy az oszcilloszkópok mind a katódsugárcsöves analóg, mind a digitális tároló- oszcilloszkópok előnyös tulajdonságait ötvözzék. Az oszcilloszkópcsaládban találhatók 100, 300 és 500 MHz sávszélességű, mindhárom sávszélesség esetén 2 csatornás, a 100 és a 300 MHz sávszélességűeknél 4 csatornás változatok is. DPO3000 oszcilloszkópcsalád hosszú memóriája, a hosszú digitális jelsorozatok vizsgálata egy új kezelőszerv megalkotását követelte meg. Az új kezelőszerv a „Wave Inspector™” el­ne­vezést kapta.

Image Image
A Pan/Zoom kétrészes gomb
Ennek része a Pan/Zoom nevű, két részből álló tekerőgomb, amelynek segítségével egyetlen mozdulattal lehet állítani az időbeli nagyítást, illetve a nagyítás helyzetét folyamatos megjelenítés mellett is. A gomb belső része a nagyítás mértékét, a külső pedig a nagyított rész helyzetét szabályozza. Ezzel a funkcióval a teljes hullámformán úgy lehet végigsöpörni, mint gyorstekeréssel egy felvett videón. A képernyő ilyenkor két részre osztódik: egy kisebb ablakban jelenik meg a teljes hullámforma, a nagyított hullámforma pedig egy nagyobb ablakban. A Pan/Zoom többfunkciós gomb mellett egy lejátszógombot is találhatunk, amelynek segítségével automatikusan lehet vé­gigfutni a hullámformán, a sebességet ugyancsak a Pan/Zoom gombbal szabályozva. Amennyiben további vizsgálatra szoruló anomália található a hullámformán, azt meg lehet jelölni a Mark gombbal, hogy a későbbiekben ne kelljen újra megkeresni. Ilyenkor a Mark gomb itt egy markert („könyvjelzőt”) helyez el. Amennyiben több ilyen marker van elhelyezve a vizsgált jelen, a markerek között egyetlen gomb segítségével lehet ugrálni időben előre vagy hátra. Ha tudjuk, hogy milyen jellegű hibát keresünk a már eltárolt hullámformán, akkor az egyszerűen kezelhető keresési funkciót alkalmazhatjuk – így az oszcilloszkóp automatikusan végzi el a feltételnek megfelelő anomáliák keresését, és mindegyiket külön megjelöli. E szolgáltatás tulajdonképpen a triggereléshez hasonló funkció, de nem az élő bemenőjelen, hanem a már eltárolt jelen fejti ki hatását. Eredménye pedig nem a jel befogása, hanem a markerek elhelyezése.

További információért klikkeljen ide!

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény