FőoldalArchívumAz EU energiatakarékosabb kommunikációs technológiákat alkalmazna
2009. november 17., kedd ::

Az EU energiatakarékosabb kommunikációs technológiákat alkalmazna

Az ágazathoz tartozó készülékek és szolgáltatások az EU-ban elfogyasztott villamos energia 8 százalékát használják el, és 2 százalékkal járulnak hozzá a szén-dioxid-kibocsátáshoz.Ezt kívánja csökkenteni az Európai Bizottság.

A közelmúltban az Európai Bizottság célul tűzte ki, hogy az információs és kommunikációs technológiai ágazat 2015-re a mainál 20 százalékkal hatékonyabbá tegye energiafelhasználását. A szektorfelelős biztos, Viviane Reding 2009. október 9-én Brüsszelben arra kérte az ágazat szereplőit, hogy két éven belül vázolják fel a céleléréshez vezető gyakorlati lépéseket. Véleménye szerint a korszerű kommunikációs technológiát "kellő körültekintéssel alkalmazva" más energiaéhes ágazatok is csökkenthetik energiaigényüket.
Ezzel összhangban az Európai Bizottság az uniós tagállamokat arra kérte, hogy a korszerű informatikai megoldások alkalmazásával fokozzák energiahatékonyságukat. Brüsszel szerint például, ha a fogyasztók a tagországok döntése alapján úgynevezett intelligens (azaz számítógépes vezérlésű) fogyasztásmérő rendszert alkalmaznának, azzal akár 10 százalékkal is mérsékelhetnék energiafogyasztásukat.
Európa minden évben 22 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást elkerülhetne azzal is, ha a kontinensen zajló üzleti célú utazások csupán egyötöde helyett videokonferenciákat szerveznének. Reding szerint az interneten hozzáférhető közszolgáltatások és nyilvános alkalmazások igénybevételének általánosabbá válását megkönnyítő szélessávú hálózatok kiépítése 2020-ig világviszonylatban 12 százalékos energiamegtakarítást eredményezhetne.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény