FőoldalArchívumA National Instruments bemutatja 16 új, X sorozatú PCI Express és PXI Express alapú adatgyűjtő eszközét
2009. szeptember 30., szerda ::

A National Instruments bemutatja 16 új, X sorozatú PCI Express és PXI Express alapú adatgyűjtő eszközét

Az új eszközök fejlett időzítő, szinkronizáló és optimalizáló képességekkel bővítik a sokmagos processzorokkal rendelkező rendszereket. A 16 új, X sorozatú DAQ eszköz továbbfejlesztett analóg és digitális I/O csatornákkal, számlálókkal és szinkronizálási lehetőségekkel rendelkezik. Az X sorozatú eszközök a PCI Express buszt támogatják a nagy adatáteresztő képesség érdekében, továbbfejlesztett időzítő és szinkronizáló technológiával rendelkeznek a precíz mérési és vezérlési megoldások megvalósításáért, továbbá birtokában vannak annak a képességnek, hogy napjaink sokmagos rendszereiben képesek végrehajtani fejlett jelfeldolgozó és analizáló feladatokat

Az X sorozatú új DAQ eszközök legfeljebb 32 analóg bemenetet (AI), négy analóg kimenetet (AO), 48 digitális I/O vonalat, illetve négy számlálót tartalmazhatnak, mindemellett az olcsó 250 kilominta/s multiplexált kiviteltől a 2 megaminta/s szimultán mintavételezésű analóg bemenetekig állnak a felhasználok rendelkezésére. A szimultán mintavételező kártyákon legfeljebb 16 db, csatornánként 2 megaminta/s mintavételezési sebességű A/D átalakítót helyeznek el, így a felhasználók az összes analóg csatornát nagy sebességgel és igen kis fázis ofszettel tudják mintavételezni. Mindemellett a szimultán mintavételezést megvalósító X sorozatú eszközök akár 64 MiB/s átviteli sebességgel képesek az adatokat a host számítógép felé továbbítani. Az eszköz adatáteresztő képességébe beletartozik az analóg kimenetek és a digitális I/O csatornák forgalma is, ez mindösszesen a 100 MiB/s eszközönkénti sebességet jelent, ami a PCI busz gyakorlati sebességkorlátja. Ebből kifolyólag az X sorozatú eszközök a nagysebességű PCI Express buszt támogatják.

A PCI Express busz használata számos előnnyel jár adatgyűjtő alkalmazások esetén, ilyen például, hogy mindkét irányban 250 MiB/s sávszélességet lehet egyenként az eszközökhöz rendelni. Ekkora sávszélességgel a felhasználók még nagyobb mennyiségű analóg, digitális és számlálótól származó adatot tudnak összegyűjteni. Az eszközökhöz rendelt busz sávszélesség a mérnökök számára megkönnyíti a rendszerük bővítését, több DAQ eszköz egyidejű használatát. Az új X sorozatú eszközök PCI Express interfésszel készülnek, ami a teljes 250 MiB/s átviteli sebességet biztosítja, ellentétben a PCI-PCI Express konverter megoldással, ami az eszköz sebességét a PCI busz sebességére korlátozza. Ezeket az új eszközöket minimális késleltetésű I/O csatornákkal látták el, ami javítja a teljesítményt a vezérlő és az egy-pontos alkalmazásokban.

A bonyolultabb időzítő és trigger funkciókat a korábbi DAQ kártyákkal az eszközbe integrált számlálókkal, összetett programkódokkal vagy manuális jelkezeléssel valósítottak meg, hogy a kártya képességeit kiaknázhassák. Az X sorozatú DAQ eszközökben az új NI-STC3 technológiát alkalmazzák, ami lehetővé teszi, hogy az eszköz analóg és digitális I/O alrendszerei független időzítőkkel működjenek, így a felhasználók az analóg és digitális I/O műveleteket egymástól függetlenül hajthatják végre különböző sebességgel, vagy ha a feladat igényli, akkor szinkronizáltan. Az X sorozatú eszközök négy darab továbbfejlesztett 32 bites számlálót tartalmaznak frekvencia kimenet, impulzusszélesség moduláció (PWM) és encoder funkció végrehajtásához. A 100 MHz-es időalap – amelyet az analóg és digitális mintavételezési frekvencia előállítására használnak – a korábbi DAQ eszközökhöz képest ötször jobb felbontást biztosít.

A mérnökök – a többszálas NI-DAQmx driver és az NI LabVIEW grafikus fejlesztői környezet segítségével – könnyedén tudnak olyan alkalmazásokat létrehozni, amelyek többmagos processzorokon nagyobb feldolgozási teljesítményt és fejlettebb adatmegjelenítést biztosítva futnak. A LabVIEW automatikusan generálja a programkód párhuzamos szálait, amelyek megfelelnek a különböző adatáramoknak, így a mérnökök – akiknek akár kevés, vagy semmilyen programozói ismerete sincs – több időt fordíthatnak az eredeti feladat megoldására és kevesebbet alkalmazásuk alacsony szintű implementációjára. Az új, több eszköz egyidejű kezelésére képes szoftver modulok használatával könnyen szinkronizálhatnak két vagy több DAQ kártyát, illetve gyorsan és egyszerűen rögzíthetik adataikat a meglévő NI-DAQmx kód egy Configure Logging funkcióval való bővítésével. Mindezeken felül a felhasználók egyszerűen illeszthetik meglévő rendszerükbe az X sorozatú eszközöket, hiszen az új DAQ modulok ugyanazokat a NI-DAQmx drivereket és I/O csatlakozókat használják, mint a korábbi DAQ generációk tagjai.

Az új X sorozatú, multifunkciós DAQ eszközökről további információk találhatók a www.ni.com/xseries honlapon.

A National Instruments honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény