FőoldalArchívumElhalasztjuk a digitális átállást a tévé műsorszórásban
2010. december 27., hétfő ::

Elhalasztjuk a digitális átállást a tévé műsorszórásban

A csúszás miatt várni kell az új generációs mobilinternetre is. Az eredeti menetrend szerint az analóg tévésugárzást 2011 végén kapcsolták volna le, az új céldátum 2015. Így Magyarország a Balkánnal együtt sereghajtó lehet a digitális infrastruktúra területén

A médiatörvényhez benyújtott és 2010. december 20-án meg is szavazott módosító indítvány elhalasztja a digitális átállást, s ezzel évekkel késleltetheti a negyedik generációs, gyors mobilinternet-hálózatok fejlesztését. A 4G-hez elengedhetetlenül szükséges az analóg tévéadások lekapcsolása, ám ehhez előbb megfelelő lefedettséget kell elérni a digitális sugárzással. Ugyanakkor biztosítani kell a lakosság számára a megfelelő (már mintegy tízezer forintért is elérhető) set-top-boxokat, s ki kell dolgozni egy szociális programot arra, hogy a hátrányos helyzetűeknek is elérhetővé váljanak ezek az eszközök. Az új jogszabály ez utóbbi pontba kapaszkodik bele, mintegy kiskapuként hagyva, hogy a folyamat egészen 2015-ig halasztható. Mindezt arra hivatkozva, hogy a digitális átállás eredetileg kitűzött céldátuma túl nagy terheket ró az államra.

A televíziós technológiaváltó folyamatra Magyarországot egy uniós direktíva is kötelezi. Mint arról már korábban hírt adtunk, az átállásban már jelentős lépések történtek. E folyamat végigvitele eredményeképp épülhettek volna ki olyan negyedik generációs mobilhálózatok is, amelyek a jelenleginél gyorsabb mobilinternetet biztosíthattak volna a lakosságnak, alacsonyabb költségek mellett olyan területeken is, ahová a mai technológiákkal biztos nem viszik el a mobilnetet a szolgáltatók. Az átállás során felszabadulna ugyanis egy sor frekvencia, amit az úgynevezett LTE-rendszerek fejlesztésére lehetne igénybe venni.

Egyes szakértők szerint a digitális átállás elhalasztása komoly lemaradást idézhet elő, így a digitális Magyarország helyett Európa digitális sereghajtójává válhatunk. Szerintük a jogszabálymódosítás miatt a kormány egy olyan eszközt veszít el, amely hozzájárult volna az áhított gazdasági növekedés gyorsuláshoz.

Románia és Bulgária 2010 nyarán, illetve őszén közölte, hogy 2015-re módosítják a digitális átállás céldátumát, ám ott a folyamat még alig indult el. Romániában lefújták a folyamatban lévő tendert, Bulgáriában pedig még nem kezdődött meg a hálózat kiépítése, amikor a kormány anyagi okokból, valamint a tájékoztatás és az eszközpark hiányosságai miatt elhalasztotta a folyamatot. Magyarországon azonban már a hálózat kivitelezése is a végénél tart.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény