FőoldalArchívum650 millió eurós bírságot róttak ki LCD-gyártókra
2010. december 10., péntek ::

650 millió eurós bírságot róttak ki LCD-gyártókra

Kartellezés miatt öt LCD-gyártóra rótt ki mintegy 180 milliárd forintnak megfelelő bírságot az Európai Bizottság. A cégek titokban megállapodtak abban, hogy mennyiért árulják az általuk előállított képernyőket

Az Európai Bizottság közlése szerint a kartellben az LG Display, a Hannstar Display, az AU Optronics, a Chimei InnoLux és a Chunghwa Picture nevű panelgyártók vettek részt. A jogsértő tevékenység a vizsgálatok eredményei szerint 2001 októbere és 2006 februárja között folyt, és a Samsung cég is érintett volt benne, de a dél-koreai társaságot azért nem bírságolták meg, mert az információkkal szolgált az európai hatóságoknak a kartellről. A legnagyobb, 300 millió eurós büntetést a Chimei InnoLux nevű LCD-gyártóra rótták ki, míg a második legsúlyosabb, 215 millió eurós bírsággal az LG Displayt sújtotta az Európai Bizottság.

Az EU szerint a vállalatok egymással egyeztették azt, hogy megjelenítőik különböző kategóriájú változatait mennyiért fogják árusítani, és mi a legolcsóbb összeg, amelyet elkérnek ezekért, ezzel megsértve az európai versenyjogi szabályozást. A vállalatok képviselői a négy év alatt mintegy hatvan alkalommal találkoztak, ezeken az üléseken a gyártással kapcsolatban is információkat cseréltek egymással. A mostani ügyben érintett gyártók közül az LG-t és a Chunghwát korábban az amerikai hatóságok is hasonló okok miatt bírságolták meg a Sharp céggel egyetemben.

2010. májusában az ELEKTROnet már tudósított egy hasonló EU-s intézkedésről. Akkor a chipgyártók kaptak 331 millió eurós bírságot, szintén árkartell miatt. Ez az ítélet is rendkívül lassan, 7 év alatt született meg.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény