FőoldalArchívumA Widmann Balluff Vision szenzorokkal ellenőrzi termelési folyamatait
2010. november 17., szerda ::

A Widmann Balluff Vision szenzorokkal ellenőrzi termelési folyamatait

Ki ne kívánt volna már olyan érzékelőt, amely olyan sokoldalú, hogy egyszerre több feladatot tárol? A számtalan, egyenként rögzítendő és paraméterezendő, különleges érzékelő helyébe egyetlen intelligens léphet, amely akár az összes minőség-ellenőrzési feladatot ellátja. A Balluff BVS Vision szenzorai ilyen sokoldalúak. Ezek ugyanis nemcsak 25 jellemzőt vizsgálnak pozíciótól függetlenül egy menetben, hanem legfeljebb hét feladat, mint például élek számlálása, kontraszt érzékelése, világosság és mintázat ellenőrzése egyszerre megoldható

Ez az univerzális alkalmazhatóság a Widmann speciális gépgyártót is meggyőzte, aki csomagológépeit több BVS-szel szerelte fel. A Widmann specialitása a fóliafeldolgozó gépek. Az irodai termékek gyártására szolgáló gépek és berendezések tervezése 1946 óta a cég fő tevékenységi körébe tartozik, legyen az fóliahegesztő gép, gyűrűs- vagy gyorslefűző automata, ultrahangos hegesztőgép - ezen feladatok bármelyikére csak speciális gépek képesek

Csomagolóanyag ultrahangos hegesztése
Valóban speciális az a csomagológép, ami az innovatív ultrahangos technológiával hegeszt és vág. A hagyományos termikus eljárásokkal összehasonlítva az ultrahangos hegesztésnél nem kell időt szakítani a felmelegítésre, illetve lehűtésre, a hőre érzékeny termékeknél nincs deformálódás, mivel nincs sugárzó hő. Anyagvastagságok 30 µm-től, valamint a különböző anyagminőség sem okoz problémát. Akár folyadékokban történő hegesztés is lehetséges. Legvégül, a hősugárzás hiánya miatt ez az eljárás ideális az élelmiszerek és gyógyszerek csomagolásához, elsősorban azért, mert a csomagolandó anyagot nem éri hőhatás, másodsorban azért, mert például joghurt adagolásánál előfordulhat, hogy a pohár szélére cseppek kerülnek, ami a légmentes zárást a termikus hegesztésnél megakadályozná.
A poharakat vagy tálcákat a lezáráshoz egy körasztalos gépbe helyezik. Az egyes állomásokon megtöltik ezeket, és felteszik a zárófóliát. A legutolsó állomáson megtörténik a hegesztés. A töltőállomás előtt és után egy további fontos folyamatlépés található: annak az ellenőrzése, hogy a pohár megfelelő pozícióban van-e, vagy megfelelően fel van-e töltve. Pontosan itt kerül a Balluff BVS szenzora előtérbe.

Egyetlen érzékelő, rengeteg funkcióval

A BVS Vision szenzor drága kamerás rendszerek funkcióit ötvözi az optoelektronikus érzékelők egyszerű kezelhetőségével. Mindezt névjegykártya-méretben - továbbá három PNP vagy NPN tranzisztoros kimenettel, ethernetinterfésszel, és egy VGA-felbontású (640×480 pixel) CCD-érzékelővel is rendelkezik. A látómező optimális megvilágítására a beépített LED fényforráson kívül egy egész sor kiegészítő áll rendelkezésre: háttér, spot, gyűrűs, oldalsó és vonal formátumban. A 6, 8 vagy 12 mm-es fókusztávolság 50 mm-től 1000 mm-ig terjedő munkatartományt tesz lehetővé. A munkaterület így 50 mm-nél bélyeg-, 1000 mm-nél A3-as lap méretű. A 0,2 mm-es maximális felbontás a felhasználó számára nagyfokú flexibilitást enged.

Balluff Vision szenzor konfigurátorral Balluff Vision szenzor konfigurátorral
A BVS képes egyszerre 25 tulajdonság egy menetben történő vizsgálatára. Ezzel képes 25 egyedi érzékelő helyettesítésére, így akár egy pralinésdoboz tartalmának megléte egyszerre ellenőrizhető. Ezen túl a látott képen elhelyezendő vizsgálóeszközök jelenlétet, pozíciót, kontúrt ellenőriznek, vonal- és datamátrix-kódokat olvasnak. Összességében a Vision szenzor nyolc tulajdonságot képes vizsgálni, amiből hét minden kivitelű készüléknél rendelkezésre áll. Ehhez tartozik a világosság, kontraszt és kontúr érzékelése, élek számlálása, mintázatok, jelölések megléte és a pozíció ellenőrzése, két él távolságának meghatározása, mindezt egy képen.
Vision szenzor ellenőrzi a poharak jelenlétét és a megfelelő töltöttséget Vision szenzor ellenőrzi a poharak jelenlétét és a megfelelő töltöttséget
A világosság ellenőrzésével például egy pohár jelenléte állapítható meg. A Widmann esetében a világos értéknél van pohár, sötét terület esetében hiányzik. A távolságmérésnél egy előre meghatározott érték segítségével eldönthető, hogy van-e elegendő perem, ahová később a fóliát hegesztik.
A parancsolt érték és a tűrés beállítása többek közt a ConVis szoftver segítségével megy végbe. Ez PC vagy külső, képernyős konfigurátor segítségével történik. Ezen a felhasználó egy élőképet lát, amely bármikor megállítható, tárolható és egy későbbi időpontban újra előhívható például érzékelőtanítási célra. A látómezőn belül az egyes rendelkezésre álló eszközök nemcsak kombinálhatóak egymással, hanem ugyanaz többször egymás után is lerakható. Az eszközök zöld, illetve piros jelölése még a letöltés, illetve az automatikus üzemmódba váltás előtt jelzi a felhasználónak, hogy a határértékek jól be vannak-e állítva.

Megéri a pénzét
Mindegy, hogy jelenlét, pozíció vagy töltetmennyiség, a Balluff Vision szenzoraival a legkülönfélébb paraméterek ellenőrizhetők, hogy aztán a három, egymástól független digitális kimenetén igen/nem választ adjon. A hagyományos optoelektronikai érzékelők tárgyak meglétét ugyan tudják ellenőrizni, azt viszont nem, hogy megfelelő pozícióban vannak-e. Sokkal komplikáltabb megoldás lenne egy vákuumos rendszer, amely a pohár meglétét jelezné a szerszámban.

Bliszterezőgép körasztala, behelyezett poharakkal Bliszterezőgép körasztala, behelyezett poharakkal
A felhasználóbarát betanítás és a flexibilitás azok az ismérvek, amelyek miatt a Widmann a Vision szenzor mellett döntött. Más szenzortechnikai megoldás esetén a töltőmennyiségek és pohárméretek változása miatt az átállás igen sok időt igényelne. A BVS esetében a már korábban letárolt program lehívása gyorsan lezajlik, ezzel az átállás idejét minimalizálja, akár teljesen elhanyagolható mértékűre csökkenti. Az a tény, hogy egyetlen rendszerrel a pozicionálás és a jelenlét mellett a töltésszint is ellenőrizhető, a Widmann számára kifejezetten előnyös.

Élő kép a konfigurátoron Élő kép a konfigurátoron
A kis méreteknek köszönhetően az integráció szabadsága különösen az élelmiszer-ipari alkalmazásoknál előnyös. Nagy hatótávolságának hála, a hagyományos érzékelőkhöz képest az élelmiszerektől sokkal távolabb helyezhető el. A Balluff Vision szenzora az ideális érzékelő akkor, ha különböző részleteket egyszerre, egy 100%-os minőségbiztosítási rendszerben automatikusan kell észlelni. Alkalmazásával a magas rendelkezésre állásnak köszönhetően a minőség és a termelékenység növelése garantált.

A Balluff honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény