FőoldalArchívumA lettek is a szabad szoftverek mellett döntöttek
2009. november 02., hétfő ::

A lettek is a szabad szoftverek mellett döntöttek

Nemrégiben az ELEKTROnet hírt adott arról, hogy Magyarországon is teret kapnak az ingyenes szoftverek a köz- és államigazgatásban.A legfrissebb hírek szerint a súlyos válság sújtotta Lettország kormánya is bejelentette, hogy takarékossági okokból a fizetős Microsoft-programokat szabadon letölthető, ingyenes szoftverekkel cserélik fel

Valdas Dombrovskis kormányfő határozatot írt alá a szabadon letölthető szoftverek használatának felméréséről. Ennek kizárólag takarékossági oka van: a határozat célja olyan pénzügyi és jogi megoldások feltárása, amelynek révén az államot részben vagy egészben mentesítik a Microsoft Cooperation amerikai szoftveróriás termékeinek használatától.

A kormányfő javaslata feldühítette az ágazatot képviselő Lett Információ- és Kommunikációtechnológiai Szövetséget. Álláspontjuk szerint ugyanis az államnak nem lenne szabad nekiesni a Microsoftnak vagy egy másik cégnek a kormányzati adminisztráció hatékonyságának növelése érdekében áll.

A 2004 óta uniós tagállam, 2,3 millió lélekszámú Lettországban 2007-ig kétszámjegyű volt a gazdasági növekedés. Tavaly azonban a gazdaság összeomlott a magas infláció és a világgazdasági válság hatására és a legutóbbi előrejelzések szerint az uniós tagállamok közül 2009-ben itt lesz a legnagyobb a recesszió: a GDP várhatóan 18 százalékkal csökken.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény