FőoldalArchívumA gyorsabb alakalmazásfuttatás érdekében az NI LabVIEW 2010 optimalizálja a fordítóprogramot
2010. október 13., szerda ::

A gyorsabb alakalmazásfuttatás érdekében az NI LabVIEW 2010 optimalizálja a fordítóprogramot

...az NI emellett a LabVIEW fejlesztői programbővítményt is elérhetővé teszi, amellyel a platform új funkciókkal és alkalmazásokkal bővül A National Instruments bejelentette a LabVIEW 2010 - a grafikus fejlesztőkörnyezet legújabb verziójának megjelenését, amellyel a tesztelési, mérési és szabályozási feladatok könnyen megvalósíthatók

A LabVIEW 2010 olyan új funkciókkal takarít meg értékes munkaidőt, mint az átlagosan 20 százalékkal gyorsabb alkalmazásfuttatást lehetővé tevő fordítóprogram, valamint a kiegészítő eszköztárak kipróbálására és beszerzésére lehetőséget kínáló szolgáltatások, amelyekkel akár egyedi funkciókkal bővíthetjük fejlesztőkörnyezetünket. Az FPGA (ang: field programmable gate array - programozható kapumátrix) felhasználók számára a LabVIEW 2010 új IP-integrációs funkciót biztosít, amellyel bármilyen külső FPGA IP a LabVIEW - kódba integrálható, s emellett a Xilinx CORE Generator eszközzel is kompatibilis.
A National Instruments több mint egytucat olyan új funkciót is beépített, amelyeket a vezető felhasználók a LabVIEW Idea Exchange nevű online eszmecserélő, szoftver- és hardverértékelő fórumon keresztül javasoltak. A fórum jelentős előrelépést hoz az NI kutatásért és fejlesztésért felelős csapata és az ügyfelei közötti együttműködésben.
Az 1986-ban bemutatott LabVIEW drag-and-drop és grafikus funkcióblokkok segítségével leegyszerűsíti a programozást, továbbá folyamatábraszerű huzalozással a kifinomult rendszerek fejlesztése könnyedebbé válik a felhasználók számára.
A LabVIEW hardvereszközök ezreivel biztosít integrációt, valamint több száz beépített funkciópalettát kínál az adatok feldolgozásához és megjelenítéséhez.
Számos operációs rendszerrel és egyéb eszközzel kombinálható, mint az x86 processzorok, valós idejű operációs rendszerek (RTOS) és FPGA-k. A LabVIEW-platformot felhasználóknak széles köre használja, legyen szó a LEGO(r) MINDSTORMS (r) NXT robotikai készletről vagy a CERN Large Hadron Collider (Nukleáris Kutatások Európai Tanácsa - Nagy Hadronütköztető) létesítményig.
"A LabVIEW felhasználói a világ leginnovatívabb emberei közé tartoznak, segítségükkel a LabVIEW még hatékonyabb programozási eszközzé válhat" - mondta Jeff Kodosky, a National Instruments üzleti és technológiai csapatának munkatársa, a "LabVIEW atyja" és társalapítója. - "A LabVIEW 2010 fejlesztése során figyelembe vettük visszajelzéseiket és javaslataikat, valamint lehetőséget biztosítunk a platform további testreszabására, hogy ügyfeleink és partnereink tovább bővíthessék azt olyan új alkalmazásokkal, amelyeket eddig még nem kombináltak a grafikus programozás erejével és hatékonyságával."

Gyorsabb kódvégrehajtás
A LabVIEW nyújtotta hatékonyság kulcsa a fordítóprogram, amely olyan feladatokat tesz egyszerűbbé, mint pl. a memóriakezelés vagy a szálfelügyelet. A fordítóprogram hierarchiája a LabVIEW megalkotása óta egyre intelligensebb és optimalizáltabb lett. A LabVIEW 2010-hez tartozó fordító adatkezelési módja tökéletesedett és a programkódok futtatásának gyorsítása érdekében egy alacsony szintű virtuális géppel (Low-Level Virtual Machine, LLVM), egy nyílt forráskódú fordítási infrastruktúrával egészült ki. A National Instruments benchmark-teszteket végzett a valódi ügyfélalkalmazásoktól az alacsony szintű funkciókig, amelyekből kiderült, hogy az új fordítóprogrammal átlagosan 20%-os gyorsulást érhetünk el a végső futtatható állományt figyelembe véve.

A LabVIEW-platform bővítése, együttműködés az ügyfelekkel
A LabVIEW 2010 piacra dobásával a National Instruments bemutatja a LabVIEW fejlesztői programbővítményt is, amellyel partnerek ezreinek kínál lehetőséget a platform bővítésére, egyéni funkciók beépítésére. A partnerprogram a frissített LabVIEW Tools Network részeként egy online "piacteret" biztosít, ahol a fejlesztők ingyenesen és akár pénzért is kínálhatják eszköztáraikat. Ez egyben átfogó helyszín is a LabVIEWfelhasználóknak, ahol böngészhetnek a bővítmények között, letölthetik, kipróbálhatják és megvásárolhatják azokat.
Ezen a webhelyen több mint 50, az Nitól és külső fejlesztőktől származó kiegészítő található, többek között újrahasznosító kódpaletták, sablonok, kezelőfelülethez tartozó elemek és egyéb szoftvercsomagok. Emellett a LabVIEWfelhasználók a JKI VI Package Manager révén számítógépükkel közvetlenül kapcsolódhatnak a LabVIEW Tools Network webhelyhez, ahol felügyelhetik a kiegészítők telepítését és a frissítéseket.
A National Instruments a LabVIEWkörnyezet további bővíthetősége érdekében olyan vezető technológiai szolgáltatókkal is együttműködésre lépett, mint a Xilinx. A LabVIEW 2010 funkcióinak egyik példája az új IP-integrációs funkció, amelynek segítségével a felhasználók bármilyen külső FPGA IP-t a LabVIEW FPGA modulba emelhetnek, és amely kompatibilitást kínál a Xilinx CORE Generator által létrehozott coreokhoz.

Teljesítjük ügyfeleink kívánságait
A LabVIEW 2010 fejlesztése során az NI kutatásért és fejlesztésért felelős részlege az új LabVIEW Idea Exchange szolgáltatást is figyelemmel kísérte a www.ni.com/ideas linken található webhelyen, hogy az ügyfelek jó ötletei valósággá váljanak. Az ügyfelek ötleteik beküldésén kívül vitafórumnak is használhatják a webhelyet, és szavazhattak kedvenc funkcióikról is. A LabVIEW Idea Exchange szolgáltatásnak köszönhetően 14 népszerű ötlet került beépítésre a LabVIEW 2010 platformba, amelyek közül több a kódok dokumentálásával és szervezésével volt kapcsolatos.
A LabVIEW 2010 az ügyfelek visszajelzései alapján olyan új funkciókat is tartalmaz, amelyek megkönnyítik az első lépéseket. A LabVIEW például mostantól egy olyan új hardverkonfiguráló eszközt is biztosít, amellyel a felhasználó távolról, egy böngészőprogram segítségével érheti el és konfigurálhatja LabVIEW Real-Time céleszközeit. A további funkciók közé tartozik az intelligens telepítő is, amely a telepítés felgyorsítása érdekében automatikusan jelzi, hogy milyen szoftverek tartoznak egy adott sorozatszámhoz, valamint a továbbfejlesztett műszer illesztőprogram-kereső, amely előre felépített példaprojekteket kínál adott műszerekhez.

További funkciók összetett alkalmazásfejlesztésekhez

A tapasztaltabb felhasználók és fejlesztői csoportok számára a LabVIEW 2010 olyan új funkciókat is tartogat, amelyek javítják az újrahasznosítható kód, a csoportos VI-ok használhatóságát és hierarchiáját; ezáltal csökkennek az alkalmazáshoz szükséges fordítási idők, és a VI forráskódok elkülönülnek a fordított verziótól, így segítve a forráskód-felügyeletet.
Ezek a lehetőségek a nagy, csoportos fejlesztéseknél ideálisak, ahol a kódkarbantartás a sok felhasználó, szoftververzió és számítógépplatform miatt kritikus jelentőségű.
Ha többet szeretne megtudni a LabVIEW 2010-ről, vagy le szeretné tölteni a kipróbálható verziót, látogasson el a www.ni.com/labview/whatsnew oldalra!
A LabVIEW karbantartási és terméktámogatási program tagjai a LabVIEW 2010-et automatikusan megkapják postán, vagy letölthetik az új verziót a Services Resource Center-ből a www.ni.com/src oldalon. Ha az Ön szoftvere a vállalati Volume License Agreement (VLA) alá tartozik, lépjen kapcsolatba a VLA-adminisztrátorokkal a speciális telepítési instrukciókért!

A National Instruments honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény