FőoldalÜzletNémetország a chipgyártás európai központjává válhat
2023. augusztus 07., hétfő ::

Németország a chipgyártás európai központjává válhat

A Tajvani TSMC Drezdában építi fel első európai gyárát

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company mellett a beruházásban részt vesz a német Bosch és Infenion, valamint a holland NXP is. A vállalkozásban a TSMC-nek 70 százalékos, a német Boschnak, az ugyancsak német Infineonnak és a holland NXP-nek pedig egyaránt 10-10 százalékos tulajdonrésze lesz. Az építkezés 2024-ben kezdődik, a termelés 2027-ben indulhat.

A kiadott közlemény szerint a beruházással az autóipar és a feldolgozóipar gyorsan növekvő igényeit igyekeznek kiszolgálni. A gyárban a legkorszerűbb technológiát alkalmazva 300 milliméter átmérőjű wafereket munkálnak majd meg. Nagyjából kétezer munkahelyet teremtenek. A beruházás értéke meghaladja a tízmilliárd eurót, pontos összege a német állami támogatás mértékétől függ. A Handelsblatt című lap szerint a szövetségi kormány hozzájárulása elérheti az ötmilliárd eurót.

A drezdai beruházásról hozott döntés hatalmas lendületet ad Németország keleti és középső térségének gazdasági fejlődéséhez. Ugyanakkor a tajvani cég megtelepedése Németországban a félvezető-ellátásban függetlenségre törekvő európai gazdaságnak is hasznos.

A TSMC mellett az ágazat több más vezető szereplője is erősíti németországi jelenlétét, legutóbb, júniusban az amerikai Intel jelentette be, hogy félvezetőgyártó üzemet épít Magdeburgban, Szász-Anhalt tartomány fővárosában. A több mint 30 milliárd eurós fejlesztés a német gazdaságtörténet legnagyobb szabású külföldi beruházása. A Wolfspeed német állami támogatással építi fel üzemét, melyben elektromos járművekhez való és ipari felhasználású félvezetőket gyártana. A 3 milliárd eurós üzemet a nyugat-németországi Saar-vidéken, egy használaton kívüli szénerőmű helyén tervezi megépíteni.


Forrás: www.rtl.de

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény