FőoldalÜzletHokkaidóból „szilíciumszigetet” csinálnának Japánban
2023. március 24., péntek ::

Hokkaidóból „szilíciumszigetet” csinálnának Japánban

Japán nyolc vezető vállalata – az IBM-mel karöltve – új „szilíciumszigetet” hozna létre egy gigantikus beruházás keretében.

2nm ibm

2022 augusztusában alapították meg Japánban a Rapidus nevű céget, amely mögött nyolc japán óriásvállalat áll: a Sony, a Toyota (és a hozzá tartozó Denso félvezetőgyártó), a NAND flashmemóriákat gyártó Kioxia, az NTT nemzeti távközlési szolgáltató, a távközlési berendezéseket gyártó NEC, a Softbank befektetési bank, valamint Japán legnagyobb bankja, a Mitsubishi UFJ. Tavaly decemberben a Rapidus bejelentette, hogy partnerséget kötött az amerikai IBM-mel az informatikai cég 2 nanométeres chipgyártási technológiájának fejlesztésére és bevezetésére. A két vállalat célja, hogy utolérje a tajvani TSMC-t, a világ vezető félvezető-gyártóját.

Az Asia Times híre szerint a Rapidus a Hokkaido szigetén található Chitose városát választotta új, 37 milliárd dolláros (13 300 milliárd forintos) félvezetőgyártó létesítménye helyszínéül. Ezzel a szigetország legészakibb régiója jelentős szerepet kaphat a technológiai ellátási láncban. Maga Chitose 40 kilométerre délkeletre található Szapporótól. Olcsó gyárterülettel, sok vízzel, modern infrastruktúrával, világszínvonalú nemzetközi repülőtérrel és a Tomakomai-öbölben lévő tengeri kikötő közelségével vonzotta oda a gigaberuházást. A chitosei foundry nemcsak egy befektetés a félvezetőgyártásba, hanem egyúttal regionális gazdaságfejlesztési programként is működik majd. A Rapidus vezetője szerint ez tudatos döntés volt. „A helyszínt a globális humánerőforrás-cserét, valamint az ökoszisztéma-fejlesztésben rejlő lehetőségeket mérlegelve választottuk ki. Reméljük, hogy amint a japán kormány jóváhagyja a terveinket és a költségvetést, megkezdhetjük a konkrét tárgyalásokat Chitose városával” – közölte Kojke Acujosi, a Rapidus elnök-vezérigazgatója.

A cég célja új piacok kialakítása a nagy teljesítményű logikai chipeknek, amelyeket a Rapidus a világszínvonalú létesítményben az évtized második felére tervez tömegesen gyártani. A Rapidus–IBM tervnek azonban lehetnek buktatói is. Hokkaido jelenleg Japán egyetlen olyan régiója, ahol a félvezetőipar gyakorlatilag nem létezik. Ezért szinte a semmiből kell felépíteni a helyi ellátási láncot és a lakhatást eleinte több száz, majd több ezer mérnök, informatikus (és más dolgozó), valamint azok családjai számára.

Forrás: asiatimes.com
Kép forrása: newsroom.ibm.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény