FőoldalÜzletBezárják az Electrolux nyíregyházi hűtőgépgyárát
2023. február 01., szerda ::

Bezárják az Electrolux nyíregyházi hűtőgépgyárát

650 fő kerül az utcára!

Az Electrolux 2024 januártól nem folytatja tovább a termelést a nyíregyházi gyárában, ahol szabadon álló hűtőszekrényeket gyártanak – közölte február 1-jén a cég az MTI-vel. A vállalat a lényegesen megváltozott üzleti környezet és alacsony kereslet miatt döntött így. A nyíregyházi gyárbezárásról szóló döntés nem érinti a vállalat jászberényi tevékenységét. Ott az Electrolux továbbra is az új energiatörvény követelményeinek megfelelően kifejlesztett hűtőket gyárt majd.

Az üggyel kapcsolatosan kiadott Electrolux közlemény szerint „Az Electrolux elkötelezett az együttműködés mellett az érintett hatóságokkal, érdekelt felekkel, hogy a lehető legmegfelelőbb támogatást biztosítsa munkavállalóinak. Az Electrolux haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a kormányhivatal foglalkoztatási osztályával, és külső szakértő tanácsadót is bevon a termelés leállásában érintett dolgozók munkaerőpiacon történő mielőbbi elhelyezkedésének érdekében. A munkavállalók rendszeres tájékoztatást kapnak az átszervezés menetéről.”

A gyárbezárás indoklása szerint a vállalat döntését a 2022 utolsó negyedévében készített hatástanulmány előzte meg, ami a nyíregyházi gyár versenyképességét vizsgálta. Ennek során a legfontosabb szempontok a gyár kapacitásának kihasználtsága, valamint a jövőbeli mennyiségi előrejelzés a hűtőszekrény termékkategóriákban voltak.

Az Electrolux közölte azt is: az illetékes minisztériummal és a helyi önkormányzattal vizsgálják a telephely további hasznosításának lehetőségeit. Emellett haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a kormányhivatal foglalkoztatási osztályával és „külső szakértő tanácsadót is bevon a termelés leállásában érintett dolgozók munkaerőpiacon történő mielőbbi elhelyezkedésének érdekében”.

Az Electrolux Nyíregyházán 2005-ben 65 millió eurós beruházással hozta létre a gyárat. Mint emlékezetes, az Electrolux Csoport 2019 szeptemberében még a nyíregyházi üzem termékfejlesztését és új gyártechnológia bevezetését jelentette be. A beruházáskor a vállalat új termékcsalád fejlesztésére törekedett, hogy ezzel növelje a beépíthető és a nagy méretű szabadon álló hűtőszekrények versenyképességét.

Forrás: electrolux.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény