FőoldalÜzletCsúszik a németországi Intel-gyár építése
2022. december 21., szerda ::

Csúszik a németországi Intel-gyár építése

Az Intel jócskán túllépte az eredetileg tervezett költségkeretet. Az amerikai gyártó most újabb forrásokat próbál kicsikarni a német kormánytól.

A Reuters beszámolója szerint az eredeti tervhez képest csak jelentős csúszással kezdheti meg a termelést az Intel legnagyobb európai gyártókomplexuma a németországi Magdeburg mellett. Az üzem felépítését eredetileg 2023. első felében kezdték volna el, a termelés pedig 2027-ben indulhatott volna meg. Az Intel egyelőre nem tud pontos dátumot mondani arra vonatkozóan, hogy mikor kezdődhet meg az építkezés Magdeburgban.

Mint arról korábban honlapunkon már szó volt, az Intel idén tavasszal kötelezte el magát egy számos uniós országra kiterjedő, több tízmilliárd eurós európai félvezetőipari megaberuházás mellett, melyből 17 milliárd eurót szánt volna a magdeburgi komplexum felépítésére. Az új komplexum célja, hogy az európai ellátási problémákat oldják, ne ismétlődhessen meg a jövőben olyan mértékű chiphiány, mely a koronavírus-járvány első évétől sújtotta az összes régiót. Azonban több probléma is felmerült.

Egyrészt az európai energiakrízis és a nyersanyagárak elszállása alaposan átírta az elképzeléseket, a költségek mára megközelítik a 20 milliárd eurót. A hiányzó hárommilliárd eurót az Intel állítólag további állami támogatásoktól reméli. A német kormány idén májusban jelezte, hogy kész mintegy 14 milliárd eurónyi támogatást nyújtani a helyi félvezetőipar felpörgetésére, melyből eredetileg is jelentős összeget szánt a szaktárca az Intelnek - hogy pontosan mennyit, arról sem akkor, sem azóta nem közöltek részleteket a felek.

Másik komoly problémát az jelent, hogy a befékeződő európai gazdaság miatt jelentős mértékben csökkent a félvezetőipari termékek iránti keresletet. A koronavírus-járvány idejét jellemző túlkereslet rövid idő alatt túlkínálattá fordult át, ami gyakorlatilag lesokkolta a legtöbb iparági szereplőt.

Forrás: www.reuters.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény