FőoldalÜzletMagdeburgban lesz az Intel új európai chipgyára
2022. március 07., hétfő ::

Magdeburgban lesz az Intel új európai chipgyára

A Reuters szerint már meg is van az új EU-s chipgyár helyszíne.

Az Intel vezetői még szeptemberben beszéltek arról, hogy a következő évtizedben közel százmilliárd dollárt is befektethet a cég Európában. Sőt azt is mondták, hogy még 2021végéig ismertetik a két új nagy európai chipgyártó üzemének helyszínét – de a bejelentésre végül nem került sor. A Reuters azonban nemrég arról írt, hogy mégis megvan az első helyszín, melyet márciusban hivatalosan is megerősítenek. Információi szerint az Intel a kelet-németországi Magdeburgot választotta az új, több milliárd eurós európai chipgyár helyszínéül.

Egy ideje már lehetett hallani róla, hogy a lehetséges helyszínek listájának élén Németország állt, az amerikai vállalat kegyeiért pedig a bajorországi Penzing, valamint a kelet-németországi Magdeburg és Drezda önkormányzata folytatott békés licitet. A valódi lépések megtételéhez azonban szükség volt némi időre, mivel az elemzők szerint az Intel a chipüzletággal kapcsolatos új európai jogszabályok bevezetésére várt. A közelmúltban elfogadott, az európai chipgyártásról szóló törvényjavaslat célja, hogy az a nagy chipgyárak helyi fejlesztésének támogatásával csökkentse a kontinens függőségét a fejlett félvezetők ázsiai beszállítóitól. A törvény lehetővé teszi, hogy állami forrásokat is befektessenek – így nem csoda, hogy a fejlesztések meggyorsítása miatt az Intel vezérigazgatója, Patrick Gelsinger tavaly Európába utazott.

A Reuterst informáló személy szerint "A kormányzati támogatások, a stabilitás és a szakképzett munkaerő elérhetősége voltak azok a tényezők, amelyek arra ösztönözték a vezérigazgatót, hogy Németországot válassza az új üzem számára". A választott Magdeburg a Szász-Anhalt tartomány fővárosa, itt található az Otto von Guericke Egyetem, a délnyugati Eulenberg iparvidéken pedig ideális helyet találtak egy új üzem felállításához. A helyszín tehát megvan, de az egyelőre nem világos, hogy mikor indulhat meg a termelés. A Tom's Hardware kapcsolódó cikke arról számolt be, hogy becslések alapján az Intel magdeburgi üzemében több mint 1000 új munkahelyet létesítenek, és elsősorban helyi, vagy környékbeli lakosokat vesznek majd fel jól fizető állásokba. Az Intel állítólag olyan informatikai szakembereket fog alkalmazni, akikből a térségben elegendően állnak rendelkezésre.

Az Intel valószínűleg Franciaországot és Olaszországot is fontolóra veszi új európai telephelyként, mivel tervezőközpont és csomagolóüzem építését is tervezi.

Forrás: www.reuters.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény