FőoldalÜzletÚjra a Lee klán áll a Samsung élén
2022. november 02., szerda ::

Újra a Lee klán áll a Samsung élén

A korábban korrupciós ügyek miatt szabadságvesztésre ítélt Lee Jae-yong elnöki kegyelemben részesült, ezzel ismét az alapítócsalád kezébe kerül a Samsung.

Lee Jae-yongot (másnéven Jay Y Lee) 2017-ben ítéltek ötévnyi szabadságvesztésre vesztegetés és csalás miatt, de az üzletemberre kirótt büntetést egy perújrafelvételi eljárást követően lecsökkentették. Tavaly pedig feltételesen szabadlábra helyezték 207 nap letöltése után. Lee 2022 augusztusában elnöki kegyelmet kapott, ami azt jelenti, hogy a helyi törvények értelmében az elítélt visszatérhet az üzleti élethez.

A lépés egyben szimbolikus, mert azt jelenti, hogy a világ legnagyobb okostelefon-gyártóját hivatalosan is az alapítócsalád harmadik generációja veszi kézbe. A Samsung közleménye szerint az igazgatótanács a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetre, illetve az üzleti stabilitás sürgető igényére hivatkozott az ajánlás jóváhagyásakor.

Jay Y Lee apja, a Samsung Group néhai elnöke, Lee Kun-hee 2020-ban szívrohamban hunyt el. Lee Kun-hee maga is több alkalommal olyan vesztegetési, korrupciós ügyletekbe bonyolódott, melyek az ázsiai ország legfelsőbb politikai hatalmi szintjéig is elértek. Kun-hee végül az ügyeket megúszta elnöki kegyelemmel vagy felfüggesztett börtönbüntetéssel – ahogy most fia is. Az apja nyomdokaiba lépő Lee Jae-yong nem kevésbé megosztó figurája a koreai üzleti életnek: a cég örököse még apja életében, 2017-ben súlyos korrupciós botrányba keveredett, melynek jelentőségét jól jelzi, hogy az akkori dél-koreai elnök, Park Geun-hye is kénytelen volt lemondani az ügy kapcsán. Jae-yong egy évet ült előzetes letartóztatásban, végül 2018-ban engedték szabadlábra felfüggesztett börtönbüntetés kiszabása mellett.

Forrás: www.nytimes.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény