FőoldalÜzletSelejtes kínai chipekkel árasztják el az orosz piacot?
2022. október 24., hétfő ::

Selejtes kínai chipekkel árasztják el az orosz piacot?

Orosz sajtóértesülések szerint a szürke piac szereplői a selejtes árut sóznak a kiszolgáltatott helyzetű orosz elektronikai gyártókra.

Az elmúlt hónapokban meghúszszorozódott a Kínából Oroszországba szállított félvezetőipari termékek meghibásodási aránya – számolt be róla meg nem nevezett forrásaira hivatkozva az orosz „Kommerszant” üzleti napilap. Állításuk szerint az Ukrajna ellen indított háborút megelőzően 2 százalék körül volt a külföldről behozott alkatrészek hibaaránya, ami azóta 40 százalékosra emelkedett. (Már a 2 százalék is jelentős hibaarányt jelent az összetett, sok összetevőből álló termékek esetében, hiszen egy okostelefonhoz körülbelül 250, egy szerverhez több mint 1000 elektronikai alkatrész szükséges. Azonban a 40 százalékos ráta gyakorlatilag azt jelenti, hogy a velük legyártott cikkek alkalmatlanok a feladataik ellátására.) A selejtes termékek használata meghosszabbítja a gyártási időt, és megduplázta az Oroszországban készülő elektronikai termékek végső költségét is.

A lap szerint a külföldi forgalmazók és orosz partnereik közötti hivatalos együttműködés megszűnése azt eredményezte, hogy utóbbiak nem hivatalos beszállítókon keresztül kezdték újraépíteni az elektronikai alkatrészek importját. A magas meghibásodási arányon túl a szürke piacon beszerzett komponensek nem is áramlanak olyan sebességgel, mint korábban a legális készletek, sőt az ellátási láncok Oroszországon belül is felborultak. Ugyanakkor a hivatalos nyilatkozatok szerint a probléma csak egyes cégeket érint, nem pedig az egész iparágat. Sőt az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium egyenesen azt közölte, hogy nincs információja a hibás alkatrészek arányának növekedéséről.

Korábban is lehetett olyan híreket olvasni, miszerint a szankciók bevezetésével párhuzamosan egy nagy csomó nemzetközi cég kivonult Oroszországból és emiatt sok esetben csak a szürke piaci forgalmazók és más opportunista szereplők hajlandók kapcsolatot tartani az orosz vállalkozásokkal. Ezek azonban nem feltétlenül híresek ügyfélszolgálati vagy minőségbiztosítási gyakorlataikról, amiből nem származik bajuk, mivel az elégedetlen ügyfelek nem fordulhatnak panaszaikkal a hatóságokhoz. Az ilyen szállítók viszont igyekeznek elárasztani a piacot a rossz minőségű áruval, mert tisztában vannak vele, hogy a megrendelőiknek jelenleg nincs igazi alternatívájuk.

Forrás: www.kommersant.ru

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény