FőoldalÜzletJelentős űripari beruházására készül a Remred Kft.
2022. október 12., szerda ::

Jelentős űripari beruházására készül a Remred Kft.

Magyarország egyik vezető űripari magánvállalata, a Remred Kft. űrtechnológiai központ létrehozását határozta el.

A cég közleménye szerint a Remtech névre keresztelt központban komplett kisműholdak és az azokat működtető rendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzik majd. A tervek szerint 2025 első negyedévében, Martonvásáron megvalósuló technológiai központ körülbelül 3200 négyzetméter munkaterülettel fog rendelkezni, amiből a speciális laboratóriumi terület (az űripari szabványoknak megfelelő rezgés-, sokk-, termo-vákuum-, anyagtechnológiai-, EMC-, és akusztikus tesztekhez szükséges eszközök). Az úgynevezett tisztatér területe 1500 négyzetméter lesz, ahol helyet kapnak ISO 8-as és ISO 5-ös minősítésű helyiségek is.

A hozzávetőleg 10 milliárd forintos befektetést igénylő beruházás 70 új, magas hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyet teremt és olyan speciális technológiai hátteret biztosít majd a szakemberek számára, amely megfelel a legszigorúbb űripari szabványoknak. A régiónkban egyedülálló, az új űrtechnológiai központ által nyújtott képességekkel komplett kisműholdak (100-400 kg között) és rendszerek hazai integrációja is lehetővé válik, beleértve az ilyen típusú űrrendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését is.

A Remred projektje jól kapcsolódik hazánk űripari stratégiájához, melyet az Elektronet folyóirat 2022/2 számában bemutattunk. A Remred az Energiatudományi Kutatóközpont spin-off cége volt, az évtizedek alatt itt felgyülemlett űrkutatási know how-t akarták kiszervezni, ezt a tudást iparosítják és termékesítik a tervezéstől, az összeszerelésen, az integráción át egészen a tesztelésig. Jelenleg harmincöt mérnökkel működnek, a létszámot szeretnék év végéig negyven-, később ötvenfősre emelni. Nemzetközi űripari projekteken dolgoznak, ők fejlesztik például az amerikai holdprogram keretében megvalósuló Hold-körüli állomás, a Lunar Gateway első tudományos egységét, ebben a projektben az Airbus a beszállítójuk. Részt vesznek többek között az Európai Űrügynökség Mars-missziójában, valamint a magyar űrhajósprogramban is.

Forrás: Remred

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény