FőoldalÜzletAdócsalással vádolnak Indiában egy nagy elektronikai gyártót
2022. március 09., szerda ::

Adócsalással vádolnak Indiában egy nagy elektronikai gyártót

Az indiai adóhatóság nem nevezi meg pontosan a „nagy telekommunikációs céget”.

Az indiai pénzügyminisztérium pár napja kiadott közleményében nem tesz említést konkrét cégről, e helyett egy jelentős méretű telekommunikációs csoport kétes ügyeire hivatkozik. Az ügyben folytatott adóhatósági nyomozás szerint az érintett mintegy négymilliárd indiai rúpia (körülbelül 52 millió dollár) nyereséget eltitkolt, illetve 4,8 milliárd rúpia (kb 63 millió dollárnak felel meg) kiadással nem tudott elszámolni.

Bár a közleményben egy szó sem esik a Huaweiről, korábbi tudósítások alapján nem nehéz kikövetkeztetni, hogy az indiai kormánnyal nem éppen a legrózsásabb viszonyt ápoló kínai multiról lehet szó. Az indiai adóhatóságok február közepén tartottak házkutatást a kínai gyártó három irodakomplexumában, Új-Delhiben, Bengaluruban és Gurugrámban. A házkutatások során a hatóságok számos, az indiai Huawei-érdekeltség működésével és kereskedelmi tevékenységével kapcsolatos dokumentumot ellenőriztek illetve lefoglaltak. Az ügyben akkor nyilatkozatot adott ki a Huawei központja is, amiben a cég közölte, hogy az indiai leányvállalat mindenben a helyi törvényeknek megfelelően járt el, illetve együttműködik a hatóságokkal a nyomozás során.

Egy, a Reutersnek név nélkül nyilatkozó hivatalnok szerint a cég meghamisította a könyveket annak érdekében, hogy kevesebb nyereségadót kelljen fizetnie.

Az ügy azért is érdekes lehet, mert az utóbbi években meglehetősen feszültté vált az indiai-kínai viszony. Bár a Huawei jelenlétét nem korlátozzák olyan eszközökkel, mint egyes nyugati országokban (pl. UISA), a tavaly májusban bejelentett, hathónapos 5G-s hálózati tesztidőszakban nem vehetett részt egyik kínai cég sem.

Forrás: www.reuters.com

Fotó: Huawei Press Center

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény