FőoldalÜzletMegunta az EU a kínai hamisítványokat
2022. február 21., hétfő ::

Megunta az EU a kínai hamisítványokat

Eddig Kína korlátozni tudta, hogy az EU-s vállalatok külföldi bírósághoz forduljanak szabadalmaik védelme és hasznosítása céljából.

Az MTI híre szerint az Európai Bizottság megelégelte, hogy Kína szigorúan korlátozza a kulcsfontosságú technológiák (például a 3G, a 4G és az 5G) tulajdonjogával rendelkező uniós vállalatokat abban, hogy megvédjék jogaikat, ha szabadalmaikat – például a kínai mobiltelefon-gyártók – jogellenesen vagy megfelelő licencdíj megfizetése nélkül használják fel. Ezért az Európai Unió keresetet nyújt be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) Kínával szemben, amiért a távol-keleti ország korlátozza az uniós vállalatokat abban, hogy külföldi bírósághoz forduljanak szabadalmaik védelme és hasznosítása céljából.

A Kínán kívüli bírósághoz forduló szabadalomtulajdonosoknak gyakran jelentős bírsággal kell szembenézniük Kínában, és nyomás nehezedik rájuk, hogy piaci ár alatti engedélyezési díjakat kérjenek. Ez a kínai politika rendkívül káros az európai innovációra és növekedésre nézve, továbbá megfosztja az európai technológiai vállalatokat attól a lehetőségtől, hogy gyakorolják és érvényesítsék a számukra technológiai előnyt biztosító jogokat, hogy jogszerűen védjék technológiáikat – állítja az EB. Úgy látják, hogy az, hogy a Kína által kilátásba helyezett bírságok elrettentik az európai vállalatokat attól, hogy külföldi bíróságokhoz forduljanak, ami jelentős hátrányt okoz az európai csúcstechnológiai vállalatoknak a jogaikért vívott küzdelem során. A kínai gyártók azért kérik ezeket a perlési tilalmakat, hogy részesüljenek az európai technológiához való olcsóbb vagy akár ingyenes hozzáférés előnyeiből.

A közlemény szerint az EU számos alkalommal már felvetette a kérdést Kínának, hogy az megpróbáljon megoldást találni a problémára, de eredménytelenül. Mivel a kínai intézkedések az EU szerint sértik a szellemitulajdon-jogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló WTO-megállapodást (TRIPS), az EU konzultációt kért a világszervezettől. Ezek, az EU által kezdeményezett egyeztetések a WTO vitarendezési eljárásának első lépését jelentik. Ha nem vezetnek kielégítő megoldásra 60 napon belül, az EU a WTO-tól vizsgálóbizottság felállítását kérheti az ügy elbírálására.

Forrás: MTI

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény