FőoldalÜzletKözép-Európa lehet Tajvan partnere a chipgyártásban
2021. november 30., kedd ::

Közép-Európa lehet Tajvan partnere a chipgyártásban

Az illetékes tajvani miniszter hazánkkal nem egyeztetett ez ügyben.

A Reuters hírt adott arról, hogy Kung Ming-hszin, a tajvani Nemzeti Fejlesztési Tanácsot irányító miniszter egy sajtótájékoztatón bejelentette: jól haladnak a kereskedelmi-diplomáciai egyeztetések három régiós országgal, Csehországgal, Szlovákiával és Litvániával az európai chipgyártás terén várható potenciális együttműködésről.

A miniszter múlt hónapban látogatott a fent említett három kelet-közép-európai (szerintük: kelet-európai országba), ahol a vezetők kivétel nélkül jelezték, hogy szívesen lennének Tajvan partnerei egy európai félvezetőipari projektben. Ez nyilvánvalóan elsősorban gyártókapacitás Európába helyezését jelentheti, méghozzá jó eséllyel a világ legnagyobb chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) által.

Mint ismeretes, egyik országban sem volt eddig bármilyen szinten említésre méltó félvezető tervező-gyártó kapacitás. Ennek fényében érdekes, hogy hazánk szóba sem került – amire választ az adhat, hogy egyes vélemények szerint a tajvani nyilatkozat egyfajta diplomáciai gesztusnak tekinthető. Annak viszonzásaként, hogy a három ország vakcinaszálítmányokkal támogatta a koronavírus elleni védekezést Tajvanon, míg Csehország és Litvánia a Kína felől érkező politikai és diplomáciai nyomás enyhítéséhez is hozzájárult.

Az Európai Bizottság korábban kiadott anyagai szerint az EU Németországban vagy Franciaországban építené fel az uniós félvezetőgyártás központjának tekintett eurofab-ot.

Forrás: www.reuters.com

Kép forrása: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény