FőoldalÜzletJegy helyett arcfelismerő rendszer a moszkvai metróban
2021. október 29., péntek ::

Jegy helyett arcfelismerő rendszer a moszkvai metróban

A moszkvai metró összes állomásán üzembe helyezték az arcfelismerő FacePay beléptető és viteldíjfizetési rendszert.

Az MTI híre szerint utasoknak lehetőségük van arra, hogy készpénzfizetés, valamint bankkártya- és okostelefon-használat nélkül, a FacePay digitális kamerákkal felszerelt kapuin át jussanak be az orosz főváros több mint 240 metróállomására. A szolgáltatás aktiválásához az utasnak a magáról mobiltelefonnal készített felvételt az erre kifejlesztett alkalmazáson át be kell küldenie a moszkvai metrónak. A viteldíjat belépéskor a FacePay levonja az utazó bankkártyájáról vagy közlekedési bérletkártyájáról, a Trojkáról.

Makszim Likszutov moszkvai polgármester-helyettes újságíróknak nyilatkozva a rendszerrel kapcsolatban egyebek között azt méltatta, hogy a Covid-19-járvány közepette kontaktusmentes belépést tesz lehetővé. Igyekezett megnyugtatni az utasok adatbiztonsága miatt aggódókat, hogy a rendszer megfelelően titkosított, és a beléptetőkapu kamerája egy „biometrikus kulcsot” olvas be, nem pedig az arcképet vagy más személyes adatot.

Moszkva az első város a világon, ahol a rendszer ilyen mértékben működik. A FacePay egyszerű használatának sehol a világon nincs párja – jelentette ki a moszkvai helyettes polgármester. Az alapkonfiguráció értelmében minden személyes adatot a bankok tárolnak, a közlekedési vállalat csak egy elektronikus kódot kap, mint a hitelkártyák esetében. Várakozásaik szerint a Face Payt az elkövetkező három évben a metró utasainak akár a 15 százaléka is rendszeresen használhatja majd. A tervek szerint a rendszerhez a későbbiekben csatlakoztatni fogják az orosz főváros felszíni vasúti és egyéb tömegközlekedését is.

A moszkvai hatóságok az arcfelismerő technológiát már eddig is széles körben alkalmazták; az orosz főváros közel 200 ezer digitális térfigyelő kamerából álló hálózatát hivatalosan bűncselekmények gyanúsítottjainak azonosítására használják. Jogvédő aktivisták azonban attól tartanak, hogy a rendszert törvénysértő megfigyelések eszközeként is felhasználhatják.

Andrej Kicsigin, a moszkvai metró vezetőjének biztonsági helyettese azt mondta, hogy 2020 augusztusa – a FacePay tesztelésének kezdete – és idén március között 900 olyan embert vettek őrizetbe, akit súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg. Az RBK gazdasági kap korábban azt írta, hogy a kamerákat a biometrikus azonosításra szakosodott orosz VisionLabs cég forgalmazta.

A Kommerszant egyébként azt írta, hogy a moszkvai önkormányzat úgy akarja átalakíttatni a közszolgáltatási Mos.ru weboldalt, hogy az oda feltöltött felhasználói fényképeket a bűnüldöző hatóságok automatikusan megkapják. A hírt a moszkvai polgármesteri hivatal cáfolta, de a Kreml szerint a biztonsági tisztviselőknek már most is törvényes hozzáférésük van az orosz közszolgáltatási portálokon tárolt magánadatokhoz.

Forrás: MTI

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény