FőoldalÜzletAz Intel visszaelőzné az AMD-t
2021. október 07., csütörtök ::

Az Intel visszaelőzné az AMD-t

Pet Gelsingernek a CRN magazinnak adott interjúja szerint hamarosan véget ér az az AMD dominanciájával jellemezhető korszak

Az Intel vezetősége belevágott a vállalkozás új pályára állításába. A cég CEO-ja, Pet Gelsinger azt ígéri a vásárlóknak és a cég részvényeseinek, hogy újabb aranykor következik. Bár az Intel sokat lazsált az elmúlt években, ismerve az új vezető sűrű – és 30 éven át Inteles – előéletét, érdemes odafigyelni a szavaira. Ez alól nem kivétel a legutóbb megejtett interjú sem, mely alapján nem csak ott loholnak az AMD nyakában, de hamarosan le is hagyják őket.

Pet Gelsinger 11 év után tért vissza az Intelhez, saját szavai szerint ezalatt az idő alatt sokat tanult. 11 éves távolléte alatt megértette, hogy miközben ő sokáig a szoftverben látta a jövőt, az Intel elvesztette a talajt, de már látja, hogyan kell megteremteni az egyensúlyt, mely az üzletfeleik számára a lehető legjobb élményt nyújtja, tehát erős hardvert, optimalizált szoftveres támogatással.

Most úgy látja, hogy hamarosan véget ér az a korszak, melyet az AMD dominanciája határozott meg, és ebbe már beleszámítanak az ősszel megjelenő új Alder Lake kliens CPU-k és a jövőre érkező Sapphire Rapids szerver processzorok is. "Az AMD az elmúlt néhány évben remek munkát végzett. Nem fogjuk elvitatni tőlük a jól végzett munkájukat, de az Alder Lake és a Sapphire Rapids révén ennek vége" – mondta. Ugyanakkor azt sem tagadta, hogy az x86-os processzorok terén 80% alá zuhant részesedésük az elmúlt évek elégtelen munkájának köszönhető, mellyel számos ügyfelüket üldözték a megerősödő AMD karjai közé. A cégvezető alaposan körbejárta az említett lemaradások okait is, így többek között arról is beszélt, hogyan vált az Intel innovatív chiptervezőből olyan vállalattá, mely jóformán szoftveres fejlesztések terén erősebb lett, mint a hardverek oldalán.

Bár a jóval jövedelmezőbb piacot jelentő szerverek terén valamivel lassabbnak látja a hatalomátvételt, úgy látja, hogy két-három éven belül minden területen vezető termékekkel fognak jelentkezni. „Az AMD vezetésének vége. Mi most újra nagyon határozottan látjuk, hogy mi szükséges ahhoz, hogy minden dimenzióban vezető szerepet töltsünk be: vezető termék, chipfelépítés, folyamatfeldolgozás, szoftver, továbbá megkérdőjelezhetetlen vezető szerep az olyan kritikus új munkaterhelésekben, mint az AI, a grafika, a média, az energiateljesítmény, tehát ismét egy működőképes ökoszisztéma. Az agresszív intézkedésekkel és programokkal mindezt véghez visszük a következő néhány évben”. A Xeon Scalable 4. generációja viszont valóban csak 2022 második negyedévében érhet partot, mely a jelek szerint egyelőre egy állóháborúra lesz elég, de a számukra kedvező fordulatot itt is biztosra veszik.

Forrás: www.crn.com
Fotó: intel.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény