FőoldalÜzletMeghalt a ZX Spectrum megalkotója
2021. szeptember 20., hétfő ::

Meghalt a ZX Spectrum megalkotója

Sir Clive Sinclair feltaláló és üzletember hosszú betegség után 81 éves korában halt meg londoni otthonában.

Sinclair pótolhatatlanul fontos alakja volt a modern számítástechnikának. Nélküle egész máshogy alakult volna az otthoni számítógépek, a home computing története. A termékeikre egyaránt jellemző volt, hogy elérhető áron kerültek forgalomba, ezzel új rétegekhez is eljutva.

21 éves korában alapította meg első saját cégét. A Sinclair Radionics egyszemélyes rádiógyár volt; a cég modelljeit levélben lehetett megrendelni, ami a hatvanas évek Angliájában vadonatúj üzleti modellnek számított. Az igazi piaci áttörést a Sinclair Executive nevű számológép hozta meg: az 1972-ben piacra dobott modell volt a világ első, valódi zsebekben is elférő ilyen gépe.

A mára már legendás számítógépe, a ZX80-at Sinclair főleg diszkrét elemekből épült meg, A ZX80 már a megjelenése évében forradalmasította a számítógépes piacot. A kitként 79,95 fontért, összeszerelt formában 99,95 fontért árult ZX80 nagyjából ötödannyiba került, mint a rivális gyártók számítógépei. A gép 1981-ben piacra dobott utódja, a Sinclair ZX81 még a ZX81 már egy Ferranti chipen alapult. Ezzel a megoldással Sinclair mindössze 4 chip felhasználásával fel tudta építeni a komplett számítógépet, miközben a konkurenseinek minimum 46-ra volt szükség egy üzemképes géphez. Ez a modell még monokróm grafikát használt, de az 1982-es ZX Spectrum már színes grafika megjelenítésére is alkalmas volt. A ZX-81 Magyarországon is sokaknak a belépőt jelentette az informatika és a programozás világába. A legnagyobb sikert elért ZX Spectrum számítógépre pedig sok alkalmazás, játék- és oktatóprogram jelent meg.

Azonban voltak kevésbé sikeres próbálkozásai is: a C5 villanyautóba-fekvőbiciklibe bele bukott, és a katódsugárcsöves Sinclair TV80 zsebtévé sem lett sikeres. A sikertelenség nem törte meg, például 2006-ban mutatott be egy összecsukható minikerékpárt, az X-Bike-ot.

Munkájának elismeréseként II. Erzsébet királynő 1983-ban lovaggá ütötte.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény