FőoldalÜzletVisszatérhet a javítható telefonok kora
2021. július 22., csütörtök ::

Visszatérhet a javítható telefonok kora

Az USA és Ausztrália is foglalkozik a javíthatóság visszaállításán.

Az elmúlt 10-15 évben a digitális eszközök – például okostelefonok vagy tabletek – belső szerkezete egyre hozzáférhetetlenebbé, és ezáltal jóformán javíthatatlanná vált. A legnagyobb tech-vállalatok leginkább azt szeretnék, ha ez így maradna, a változás pedig lehetőleg még csak ötlet szintjén se vetődne fel. Ez ellen született az Európai Parlament döntése, hogy a gyártóknak kötelező legyen javítható eszközöket tervezni és forgalmazni, ami a környezet és a felhasználók szempontjából egyaránt hasznos és régóta áhított gyakorlat lenne. Erről honlapunkon mi is hírt adtunk. Most úgy néz ki, az USA is csatlakozik a koncepcióhoz.

A Bloomberg szerint az Egyesült Államokban is érvényre juthat az úgynevezett Right to Repair, vagyis a javításhoz való jogot biztosító törvény, mely a legelszántabb nagyvállalatokat is arra kényszerítené, hogy változtassanak kényelmes üzletpolitikájukon. Állítólag Joe Biden elnök hamarosan arra utasíthatja az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, hogy új szabályokat dolgozzon ki, melyek visszaadják a felhasználók számára a lehetőséget, hogy megvásárolt termékeiket saját kezükkel, vagy egy szerviz segítségével megjavíthassák. A Bloomberg egy cikke ezen túlmenően a mezőgazdasági gépekről is beszél, megemlítve, hogy az amúgy is rendkívül költséges berendezések javítása szintén egy rémálommá vált. A traktorgyártók például szintén bevezették, hogy a gépek csak saját szoftverek és diagnosztikai eszközök segítségével hozzáférhetők, így lényegében más számára a javítás lehetetlen, vagy annyira drága és körülményes, hogy végül ne érje meg foglalkozni vele.

A Biden kormányzat nem sokkal azután kezdett el aktívan foglalkozni a kérdéssel, miután az Európai Bizottság bejelentette, hogy javítási jogokra vonatkozó szabályokat tervez, sőt, már Ausztrália is aktívan foglalkozik a dologgal. Amerikában azonban jóval kiterjedtebb törvénycsomagot terveznek, melyek nem csak a mobilok és laptopok jövőjét alakítanák át, de a mezőgazdaságot, a kereskedelmet és a légiközlekedést is korrektebb működésre köteleznék.

Ezzel párhuzamosan számos cég végez aktív ellenkampányt és gyakorol nyomást azokra a döntéshozókra, akik szavazataikkal esetleg javíthatnak a helyzeten. A változások leghangosabb ellenzője az Apple, amely különböző amerikai államokban már évek óta lobbizik a javításhoz való jog bevezetése ellen, miközben tesz róla, hogy hivatalos alkatrészek csak a hivatalos Apple szervizek számára legyenek hozzáférhetők. Míg az ügyet támogató érvek többek között a pazarlás visszaszorítását, a hosszabb élettartamú eszközöket és a javítással foglalkozó kisvállalkozások támogatását hirdetik, addig az Apple az eszközök és az állampolgárok biztonságának veszélyeiről, meg a hackerek térnyeréséről beszél.

Ha az EU-s és az USA által előkészített változások harmonizálni fognak egymással, úgy a nemzetközi színtéren jelenlévő cégekre is jóval nagyobb nyomás nehezedhet, mely végül a fogyasztók számára előnyös változásokat hozhat.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény