FőoldalÜzletMi tartja még életben a vezetékes telefont Magyarországon?
2021. július 07., szerda ::

Mi tartja még életben a vezetékes telefont Magyarországon?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) reprezentatív kutatása szerint sokan csak a csomagkedvezmény miatt tartják a vezetékes telefont.

telefon

A vezetékes telefon túlélésében fontos szerepet játszanak a fogyasztói szokások, attitűdök is. A különösen árérzékeny magyar előfizetők jelentős része azért használja ezt a szolgáltatást, mert kéznél van és nem jelent számára pluszköltséget. Ez jól látható a munkahelyi vonalas telefon használatában, melynek segítségével az emberek még ma is előszeretettel spórolnak a saját mobilkiadásaikon. A vezetékes telefon fennmaradásának másik fő oka az életkorból fakadó megszokás, illetve a kor és az anyagi helyzet együttesen. A legnagyobb arányban a magukat jómódúnak mondó idősek használják – 69 százalékuk –, ami 1,3 millió embert jelent. A legkevésbé az átlagos vagy rossz anyagi helyzetű fiatalok veszik igénybe, ennek a csoportnak konkrétan a 29 százaléka, de még a jó körülmények között élő középkorúaknak is csak 57 százalékuk.

A felmérés szerint napjainkban az előfizetők túlnyomó többsége csak azért rendel vezetékes telefont a szolgáltatójától, mert úgy olcsóbban jut a csomagkedvezmények miatt más szolgáltatásokhoz. Az előfizetők majdnem 90 százalékának csak egy tévével és internettel közösen előfizethető, kedvező csomag miatt van vezetékes telefonja és mindössze nyolcból egy háztartásban fizetnek elő külön erre a szolgáltatásra.

Van olyan szolgáltató, amelyik majdnem féláron adja ugyanazt az internetelőfizetést, ha az ügyfél egy havi néhány száz forintba kerülő alap telefonvonalat is megrendel mellé. Nem véletlen, hogy az összes előfizető harmada sosem használja a vezetékes telefont, az ilyen háztartások tizedében pedig már készülék sincs, csak az előfizetés – mutat rá a kutatás.

Ma egyébként becslés szerint mintegy 2,92 millió bekapcsolt hangátviteli csatorna lehet Magyarországon, ezek száma technológiától függetlenül (PSTN, VoIP, VoCaTV) folyamatosan, lassú ütemben csökken. Száz magyar lakosra idén áprilisban 28,54 telefonvonal jutott, szemben az egy évvel korábbi 29,91 darabbal.

Forrás: NMHH

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény