FőoldalÜzletÁramkimaradás okozott kárt a TSMC chipgyárában
2021. április 29., csütörtök ::

Áramkimaradás okozott kárt a TSMC chipgyárában

Egy munkagép okozta baleset miatt rengeteg wafer sérült meg.

Egyre nagyobb gondokat okoz a globális chiphiány, amit jócskán prolongálhat egy tajvani esemény. Pár napja ugyanis a TSMC hivatalosan bejelentette, hogy a Tajvan déli részén található Fab14B chipgyártó üzemükben váratlan áramszünet lépett fel. Az információk szerint a Tajnan város mellett végzett alapozási munkálatok közben, egy munkagép belevágott a 160 kV-os távvezetékbe, a vészhelyzet esetére fenntartott tartalék generátorok pedig túl későn kapcsoltak be ahhoz, hogy megakadályozhassák a feldolgozás alatt álló anyagok károsodását. Az állami energiaellátásért felelős TPC-nek (Taiwan Power Company) nagyjából hat órájába telt a hálózat helyreállítása, ami egy chiptermelő üzem esetén szintén komoly anyagi veszteséget jelenthet.

Maguk a berendezések elvileg most sem sérültek, a munka fokozatosan helyre áll. Azonban a legóvatosabb előrejelzések is nagyjából 4-5 ezer sérült wafert emlegetnek, a legrosszabb forgatókönyvek viszont ugyanezt már több tízezerre becsülik. A visszafogottabb szám is közel 25 millió dolláros kiesést jelentene, extrém esetben viszont több mint 150 milliós kieséssel kell számolniuk. Az sem nyilvános, hogy bérgyártóként mely ügyfeleik termékeit érintette a dolog. Egyelőre csak találgatni lehet, hogy a piac mely része tapasztalhat árukiesést, vagy drágulást. Feltételezhetően a 300 mm-es ostyákról van szó, melyeket 16, illetve 12 nanométeres technológiákhoz alkalmaznak. Ezek ugyan nem a legkorszerűbb technológiát jelentik, azonban az amúgy is padlón lévő VGA-ipar, vagy a szintén nehéz helyzetben lévő autógyártás jelenleg is ezeket alkalmazza.

A TSMC Fab14B egy szerencsétlen sorsú gyár. Néhány éve földcsuszamlások sújtották, az azt követő rekonstrukciós munkák még nem fejeződtek be. 2018 nyarán zsarolóvírussal előidézett zavar miatt egy teljes napig le kellett állniuk. Három éve pedig selejtes vegyianyagok okoztak kárt a 16 és 12 nanométeres egységekkel készített lapkákban.

A pontos kárjelentést a legközelebb esedékes negyedéves beszámoló leplezheti le.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény