FőoldalÜzletNem fog teljesülni a kínai chip-álom
2020. június 16., kedd ::

Nem fog teljesülni a kínai chip-álom

A kínaiak 2025-re a chip igényeik 70 százalékát belső gyártásból akarták fedezni. Úgy néz ki, ez nem jön össze.

kinai ic gyartasA kínai kormány az utóbbi években irdatlan pénzeket ölt a hazai csipgyártás megerősítésébe, amely a kutatócég mérései szerint 2014-ben (tehát a nagyszabású gazdaságfejlesztési és innovációs terv nyilvános meghirdetése előtti évben) a belső igények 15,1 százalékát tudta kielégíteni. De hiába költöttek el rengeteg pénzt a termelés felfuttatására (pl. a Tsinghua Unigroup megerősítésére), 2019-ben is csak a szükségletek 15,7 százalékát fedezte a belső gyártás. Ugyanakkor a teljes piac már 2018-ban megközelített a 2014-es érték dupláját. 2014-ben még 77 milliárd dollár volt, 2018-ban azonban már elérte 145 milliárdot, aztán tavaly visszaesett 125 milliárd dollárra. A gyártás ugyanebben az öt évben 11,7 milliárdról 19,5 milliárdra nőtt.

Most a félvezetőipar folyamatainak elemzésére specializálódott amerikai IC Insights kutatócég úgy látja, 2024-ben jó esetben is a kínai elektronikai ipar igényeinek csak 21 százalékát fogják tudni belső gyártásból kielégíteni. Az IC Insights szerint a termelés a következő években sem tudja lekövetni a belső igényeket: 2024-re a belső piac 208 milliárd dollárra nő, míg a belső gyártás értéke eléri a 43 milliárd dollárt. Az igény és a termelés közötti olló szűkül: a prognózis szerint a termelés bővülésének éves átlaga 17 százalék lesz, míg a piac csak évi átlagos 11 százalékkal nő.

Azonban a kutatócég szerint rosszabb a kép, ha szétválasztják a valóban kínai gyártást és a Kínába telepített bérgyártást. Az országban tavaly előállított 19,5 milliárd dollár értékű félvezetőből ugyanis mindössze 7,6 milliárd dollárnyit (39 százalék) termeltek kínai székhellyel rendelkező vállalatok, ami az ország 125 milliárd dolláros piacának csupán 6 százaléka. Ennek többségét, 5,8 milliárdot, az olyan ostyagyártók adták, mint a SMIC, míg az Integrated Device Manufacturer-ekre 1,8 milliárd dollár jutott. A termelés több mint 60 százalékát pedig a TSMC (Tajvan), az SK Hynix, a Samsung (Dél-Korea), az Intel (USA) és más külföldi cégek kínai üzemei fedik le.

Érdekes lesz ugyanakkor Kína súlya a teljes félvezetőpiacon. A kutatócég szerint 2024-re közel 510 milliárdra nő a globális félvezetőpiac, aminek akkor már több mint 40 százalékát a kínai vállalatok költései teszi ki. Ezzel szemben a gyártási oldalon mindössze 8,5 százalékát tudják majd lefedni.

Forrás: www.icinsights.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény